Energetische Architectuur

Michel Post – mrt 2020

Hoe ontwerp je een Energetisch gebouw? En dan bedoel ik niet een gebouw dat energie neutraal of energie leverend is, maar een gebouw dat qua energie aansluit bij zijn gebruikers en het doel waarvoor een gebouw gebouwd wordt op een specifieke locatie.
Een woonhuis voor een gezin heeft andere eigenschappen nodig dan een ziekenhuis.

»Lees het volledige artikel

De keuze van de architect bij CPO projecten

Michel Post – mrt 2020

Onlangs was er een groot artikel in het NRC over het CPO project de aardehuizen in Olst, met dezelfde dag een uitzending bij EenVandaag. Het eerste gerealiseerde Ecodorp in Nederland. Het artikel verteld over passie en anders durven denken. Het samen met elkaar je eigen huis bouwen. De tegenslagen die men heeft moeten overwinnen. De frustraties en teleurstellingen, maar ook de trots en de voldoening die men voelt.

»Lees het volledige artikel

De toekomst van Architectuur

Michel Post – mrt 2020

Onlangs was ik aanwezig bij een presentatie over de toekomst, en dan specifiek over de toekomst van Architectuur. In een hoog tempo kwamen thema’s voorbij als geïmplanteerde computer chips, gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s, vliegende taxi-drones, zich zelf terug rijdende bureaustoelen en computers die steeds meer en meer menselijke taken overnemen, omdat ze dit simpelweg sneller, goedkoper en beter kunnen dan wij mensen.

»Lees het volledige artikel

Droomwoningen in de polder

Het Houtblad – nr. 6, okt. 2019

Gingen pioniers in de tweede helft van de vorige eeuw de nieuwe Flevopolder ontginnen, nu krijgen vele avonturiers de kans om in het voormalige agrarische gebied tussen Almere en Zeewolde hun droomhuis te verwezenlijken. En dat doen ze het liefst zo duurzaam en ecologisch mogelijk. Niet vreemd dat veel woningen in hout worden opgetrokken.

» Lees het volledige artikel

Energie in Architectuur

Michel Post

Waarom voelen we ons in de natuur zo prettig en komen we tot rust, terwijl de stad vaak het omgekeerde effect heeft. En waarom verkiezen we er dan voor om meer tijd in de stad door te brengen dan in de natuur. Het antwoord is erg voor de hand liggend, maar ik gebruik dit vraagstuk als een inleiding voor hoe we een bepaalde vorm van energie kunnen toepassen in architectuur.

» Lees het volledige artikel

Where All of Nature meets Architecture

Michel Post

Biophilic Design, Biomimicry, Cradle to Cradle, Circulair, Ecologisch, Biobased. Het zijn hedendaagse begrippen binnen de architectuurwereld waarmee een link gelegd wordt tussen architectuur en natuur.
Iedere term staat voor een andere benadering, een ander inzicht, in hoe de natuur gebruikt kan worden als inspiratiebron voor de vraagstukken waar, onder andere, architecten mee te maken hebben.

» Lees het volledige artikel

Spirituele architectuur

Michel Post

Spirituele architectuur… het klinkt zo beladen. En toch is het niet meer dan een term om aan te duiden waar een bepaalde stroming binnen de architectuur voor staat, net als bijvoorbeeld voorheen het Modernisme, Neoclassicisme, Expressionisme, Functionalisme, en ga zo maar door. Het is verrassend om te zien hoeveel verschillende stromingen er wel niet zijn.

» Lees het volledige artikel

Bouwen met Strobalen – Waarom bouwen met strobalen

Michel Post

Bij binnenkomst was het net alsof een warme mantel werd omgedaan. Ik voelde me thuis en direct op mijn gemak”. Dit is een reactie die ik wel vaker hoor als mensen een “strobalen” huis binnen komen.
Er is iets aan een gebouw van stro en leem dat gevoelens oproept die traditioneel gebouwde huizen niet hebben. Is het het gebruik van natuurlijke materialen, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht, de demping van het geluid of heeft de architectuur en de knuffel-muren er iets mee te maken. Waarschijnlijk draagt alle hierboven genoemde punten bij aan de weldaad van een “strobalen” huis.

» Lees het volledige artikel

Bouwen met Strobalen – Waarom bouwen met strobalen – korte introductie

www.huisaanbod.nl – voorjaar 2011

CADez overhandigde maandag 23 oktober de eerste prijs voor de ‘beursplotwedstrijd 2006’ uit aan Michel Post, een jonge gedreven architect die met zijn overtuigende concept de harten van de bezoekers Cadez-website stal.
De 34-jarige architect kreeg terecht de meeste stemmen voor zijn ‘earthship’ ontwerp. Stralend en met enige trots nam hij de prijs in ontvangst en vertelde ons over zijn “organisch concept”, getekend met ARC+. Het ontwerp wordt momenteel uitgevoerd in Frankrijk.

» Lees het volledige artikel

Thuis in de natuur – In gesprek met een organisch gevoelsarchitect

www.huisaanbod.nl – voorjaar 2011

Huizen bouwen van aarde, hout, stro, riet en leem: dat klinkt in eerste instantie niet zo vernieuwend. Duurzaam is het wel. Wie het werk van Michel Post bekijkt, zal verrast zijn door het innovatieve gebruik van materialen uit de natuur, en door de vormen waarin het is gebouwd. De wereld van het organisch ontwerpen en bouwen door de ogen van een architect.
Michel Post is de grondlegger van ORIO architecten. In die naam zit zijn filosofie verborgen: ORganisch Intuïtief Ontwerpen. Hij noemt het ook wel de organische gevoelsarchitectuur.

» Lees het volledige artikel

Met stro wordt bouwen een feest

Trouw – 25 juli 2011

Het is goed voor het milieu en het ‘brengt bouwen terug bij de mens’. De bouwkosten zijn vergelijkbaar met die van metselwerk. Daarbij is het honder procent biologisch en vrij van giftige stoffen. Het materiaal? Stro.
Zestig huizen zijn er sinds 1998 in Nederland gebouwd met uit strobalen opgetrokken muren. Tussen nu en eind 2012 komen daar, inclusief een hele woonwijk in Olst, in één keer dertig huizen bij. “Er is geen beter en duurzamer bouwmateriaal dan stro”, zegt Michel Post, de actiefste strobouw-architect van Nederland.

» Lees het volledige artikel

Wonen in een huis van stro

Woonkrant – 21 september 2011

Als het eerste van de drie biggetjes beter had opgelet, dan was zijn huisje van stro gewoon blijven staan. Een huis van stro is namelijk net zo stevig als een van bakstenen. Strobouw staat nog in de kinderschoenen, maar heeft heel veel voordelen. In een huis van stro ga je zeker niet balen.
Er is geen beter materiaal dan stro, zo vindt Michel Post, voorzitter van de Strobouw Nederland. Post is architect en gespecialiseerd in ecologisch bouwen.

» Lees het volledige artikel

Strobalen en leembouw

Workshop Mergelven – mei 2011

Dit boekje geeft een overzicht van de technieken die bij de bouw van een strobalenhuis in Veghel-Mergelven (een Nederlandse nieuwbouwwijk) gebruikt zijn. Hier en daar zijn deze vergeleken met andere strobouw ervaringen.
Met deze publicatie wil Ecosouvenir bijdragen aan de verdere ontwikkeling van strobouw als veelbelovende methode van duurzaam bouwen. En niet te vergeten het in ere herstellen van het oude ambacht van de ‘leemplekker’.

» Lees het volledige artikel

Aarden nieuwbouw voor een olieloos tijdperk

Financieel Dagblad – 3 maart 2012

In het Overijsselse Olst verrijst ’s lands eerste aardehuizenwoonwijk. Het doel: wonen, werken en leven zonder fossiele energie.
Zeven jaar geleden werd het idee voor het eerst geopperd, begin april gaan de heipalen eindelijk de grond in. Wat begon met het verzamelen van een groepje gelijkgestemden via een reeks informatieavonden in 2005 moet eind 2013 uitmonden in de duurzaamste woonwijk van Nederland: 23 vrijwel volledig zelfvoorzienende aardewoningen in de gemeente Olst, bij Deventer.

» Lees het volledige artikel

Strobalenhuis

BOUWkavels – editie 03.2012

Strobalenhuis“Ik wilde bewijzen dat milieuvriendelijk bouwen betaalbaar is en er tevens aantrekkelijk uit kan zien”, aldus Henk Schuring.

Samen met ecologisch architect Michel Post van ORIO architecten ontwierp hij zijn woonhuis-met-kantoor-en-werkplaats, te vinden in Kampen. Niet alleen is het gebouw modernistisch qua uitstraling (geinspireerd op de villa Fallingwater van Frank Lloyd Wright), het is tevens een ecologische woning met een minimaal energieverbruik.

» Lees het volledige artikel

Bouwen met stro in Nederland

Artikel TrouwZOZ – nr. 115, mei / juni 2013

Bouwen met stro in NederlandArchitect Michel Post schreef het eerste boek over het bouwen van strobalenhuizen in
Nederland. Een praktisch boek vol inspiratie.

Op 7 mei verschijnt het eerste boek over bouwen met stro in Nederland. Ik wist al een poos dat Michel Post ermee bezig was en ik kon nauwelijks wachten tot ik het in handen zou hebben. (…) Toen we van uitgeverij Æneas eindelijk de proefdruk onvingen, werden mijn toch al hoog gespannen verwachtingen zelfs nog overtroffen.

» Lees het volledige artikel

Eigenaardige huizen

Artikel Telegraaf – bijlage wonen, april 2014

In de bijlage Wonen van de Telegraaf heeft in april een reportage gestaan met als titel “eigenaardig wonen”.
In dit artikel worden vier huishoudens geïnterviewd die allemaal wonen in een aardenhuis. Drie van de vier wonen in een woning die ontworpen is door ORIO architecten.

» Lees het volledige artikel

Is stro het bouwmateriaal van de toekomst? Cradle to cradle met strobalen

www.huisaanbod.nl – voorjaar 2011

Het bouwen met strobalen biedt vele voordelen. De manier waarop met stro wordt gebouwd, verschilt echter van land tot land, zo bleek onlangs tijdens de European Straw Bale Gathering. Is stro het materiaal voor de toekomst, of blijft het bij incidentele toepassingen in een wereld die schreeuwt om een andere kijk op bouwen?
Stro is voor veel mensen een geweldig bouwmateriaal om mee te werken. Niet alleen omdat het tot de verbeelding spreekt, maar ook vanwege de uitstekende eigenschappen op het gebied van toegankelijkheid en toepasbaarheid.

» Lees het volledige artikel