Bekijk en vergelijk!

Bouwmaterialen Pyramide

In Denemarken kent iedereen de voedselpiramide. Het vertelt ons over de relatie tussen onze voedselinname en onze gezondheid. Wat kunnen we in grote hoeveelheden eten en waarvan moeten we minder eten.

Op basis van de grafische taal van de voedselpiramide heeft het Center for Industrialized Architecture (CINARK) van de Royal Danish Academy een digitale versie van de Construction Material Pyramid ontwikkeld, die in 2019 als poster is gepubliceerd.

orio logo witopat trans
orio bouwmaterialenpyramide

DE BOUWMATERIALEN PYRAMIDE

Klik op de piramide hierboven voor de interactieve bouwmaterialen piramide.

De digitale versie van de Construction Material Pyramid maakt het mogelijk om bijvoorbeeld CO2-footprints tussen verschillende materiaalsoorten of materiaalsoorten binnen dezelfde categorie te vergelijken. Het maakt het ook mogelijk om verschillende soorten milieueffecten over de verschillende materialen te bekijken. Het biedt zo een tastbare, interactieve rekentool en opent tegelijkertijd een dialoog over meer gedetailleerde studies van de positie van de materialen in de piramide en later hun plaats in het projectontwerp. Het doel is dat het een eenvoudige manier biedt om snel een overzicht te krijgen van de relatieve duurzaamheid van de individuele bouwmaterialen.

Op basis van Environmental Product Declarations (EPD) geeft de Construction Material Pyramid de milieu-impact van een aantal relevante bouwmaterialen weer. Hier hebben ze ervoor gekozen om zich te concentreren op de beginfasen van de constructie, d.w.z. totdat het materiaal ter plaatse is (levenscyclusfasen A1 – A3).

Met andere woorden, de bouwmaterialen piramide is een manier om de milieu-impact van de productie van materialen te visualiseren. De levensduur van het materiaal kan dan worden behandeld als een technische ontwerpparameter, waarbij wordt gewerkt aan de details van de constructie in relatie tot hoe lang het gebouw moet meegaan.

In deze context is het de verantwoordelijkheid van architecten om ervoor te zorgen dat de levensduur van de materialen niet afhangt van de algehele samenstelling van het bouwonderdeel en dus wordt bepaald door het slechtst uitgevoerde materiaal of de constructie. Het was dan ook hun ambitie om de problematische standaardaannames die bepalend zijn voor de uitkomsten van levenscyclusanalyses (LCA), te omzeilen. 

CINARK heeft veel positieve en nieuwsgierige vragen ontvangen van gewone vakmensen tot leraren op vakscholen, praktiserende architecten en leken. Zij geloven dat de bouwmaterialen piramide, net als de voedselpiramide, een cruciale richtlijn en educatieve gids kan zijn voor iedereen als ze de juiste milieukeuzes moeten maken bij het zakendoen op de bouwmarkt, het kopen van een huis, verbouwen of gewoon meer willen. kennis over het vakgebied.

De doelgroep zijn projectarchitecten, ontwerpers en adviseurs, maar ook studenten van bouwgerichte opleidingen. Bovendien kan de digitale versie van de bouwmaterialenpiramide worden gebruikt voor bredere verspreiding onder ontwikkelaars en voor informatiecampagnes als onderdeel van de groene transitie van de bouwsector.

De projectgroep achter de gedigitaliseerde materiaalpiramide zijn senior en junior onderzoekers bij CINARK, evenals Jan Schipull Kauschen uit Vandkunsten. Het project wordt gefinancierd met steun van Boligfonden Kuben.

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen uw droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

mob home samenontwerpen

Pin It on Pinterest