CATEGORIE  CPO – 36 WONINGEN – 1 BUURTHUIS
JAAR  2013 – 2016
OPPERVLAKTE  5490 m2 / 17730 m3
LOCATIE  HOUTEN

logotransgoudsm

ECOWIJK MANDORA

HOUTEN

In Ecowijk Mandora in Houten staan 36 prachtige, energiezuinige huizen en een buurthuis voor gezamenlijk gebruik door de bewoners van de wijk. De wijk ligt net voorbij de Koppeling in Houten-zuid in de wijk ‘Het Hout’ en is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Samen bouwen aan een duurzame toekomst!

orio cpo vk mandora a
orio cpo mandora a

van droom naar werkelijkheid

In 2009 ontstond vanuit Transition Town Houten het idee om ecologische woonwijken te realiseren in Houten. Onder de werknaam Ecowijk Houten boog een groep initiatiefnemers zich over het bouwen van ecowijken op diverse locaties in Houten. Na oriënterende bijeenkomsten bleek dat er vooral belangstelling was voor één locatie, namelijk Leebrug II in de wijk Het Hout. In 2016 ontstond daar ecowijk Mandora.

De mensen

Tijdens de ontwikkeling van Mandora is er heel veel overlegd, kennis verworven en er werden gezamenlijke plannen opgesteld. Het idee van een ecowijk sprak veel mensen aan, maar toch was het een enorme klus om voldoende leden te verzamelen die zowel tijd als geld konden investeren. Vele informatieavonden, flyers op uiteenlopende adressen in de regio en presentaties tijdens activiteiten en markten hielpen om de wijk te bemensen.

Vanwege het vele werk hadden alle leden van de vereniging Ecowijk Houten wel zitting in een of meer werkgroepen, zoals DeMaWaG (duurzame energie, materialen, water en groen), Communicatie, Architecten-selectie, Planeconomie. Langzaam maar zeker kreeg de wijk Mandora steeds meer vorm dankzij alle inspanningen van de verenigingsleden en de inzet van alle partners en adviseurs.

.

orio cpo mandora b

Goed nabuurschap!

DE tuin

De kavel van de ecowijk was heel lang een ruig stukje natuur. Die kavel moest vrijgemaakt worden voor de bouw. Ecowijk-leden markeerden de bomen die ze graag hadden willen behouden, maar helaas moesten deze bomen toch plaatsmaken voor de bouw omdat door de grondbewerking de overlevingskans van de bomen nihil zou zijn. Enkele bomen en struiken werden tijdelijk elders opgeslagen en grote stammen werden apart gelegd om later in de tuin te gebruiken. Vanaf februari 2017, toen de meeste leden de verhuizing achter de rug hadden, zijn de bewoners met het gezamenlijk inrichten van de mandetuin begonnen.

Film eigendom van Job de Jong – Grumbe Film

BEWONERS MANDORA

‘Onderlinge betrokkenheid is groot.

orio cpo mandora c
orio cpo mandora d
orio cpo mandora e
orio cpo mandora f

DUURZAAMHEID

Centraal in de ontwikkeling van de ecowijk staat het begrip duurzaamheid op technisch, ecologisch, sociaal en financieel gebied. Onze gezamenlijke visie is een speelse indeling van de wijk met duurzaam en natuurlijk materiaalgebruik, goed nabuurschap en soms gezamenlijke activiteiten met iedereen die dat wil. Maar ook met ruimte voor privé en op jezelf zijn. Parkeren doen we aan de rand van de wijk en energie wekken we zo mogelijk op met natuurlijke hulpbronnen zoals de zon en aardwarmte.

In Mandora wonen mensen die meer delen dan alleen een straatnaam. Samen bouwden we een ecologische woonwijk die een goed thuis biedt, niet alleen voor mensen maar voor alle fauna en flora. De grote gedeelde binnentuin met veelal inheemse planten heeft een grote aantrekkingskracht voor allerlei insecten, vogeltjes, egels enz.

Iedereen heeft behoefte aan privacy, maar ziet de voordelen ervan om – juist – in een ecowijk – ook zaken samen te doen, zoals het ruimere groen (mandelige gebieden) zelf onderhouden; bepaalde gereedschappen of apparaten samen aan te schaffen; zorg voor elkaar te hebben. De term die hiervoor gekozen werd is: goed nabuurschap. We willen een gezellige en rustige wijk creëren, waar zorg is voor elkaar en we op basis van vrijwilligheid samen de woonomgeving onderhouden.

.

HET BUURTHUIS

Al vanaf het prille begin waren er plannen voor een gemeenschappelijke ruimte. Bestemd voor vergaderingen, maar ook voor feesten, ontmoeting en het uitwisselen van ideeën. Inmiddels is het Buurthuis intensief in gebruik. Groot genoeg voor verjaardagsfeestjes, voor overleg met bewoners over lopende zaken zoals onderhoud of begrotingen, maar ook gezellig genoeg om samen voetbal te kijken, te borrelen, spelletjes te doen of elkaar te inspireren tijdens thema-avonden. De activiteiten zijn op vrijwillige basis, maar er is meestal voldoende belangstelling.

Ook onder de kinderen in onze wijk is het Buurthuis geliefd. In een hoekje is een jaartafel ingericht die per seizoen zal veranderen. Er is een tijdschriftenkast met verschillende bladen voor jong en oud. Aangezien bijna iedereen wel iets heeft gedoneerd wat thuis toch maar stof lag te vangen, zijn er genoeg knutselspullen, spellen en boeken aanwezig om je mee te vermaken.
Ook hebben we een werkschuur met tuin- en klusgereedschap. Dit komt goed van pas op de tweewekelijkse tuinwerkdagen en wanneer iets gerepareerd moet worden.

De onderlinge betrokkenheid in Mandora is groot en dat komt ook tot uiting in ons Buurthuis en op het bijbehorende terras. We genieten hier met zijn allen van!

DE GEMEENSCHAP VERTELT

orio cpo testimandora

‘Michel / Orio is waarschijnlijk een van de weinige architecten (/bureaus) die om kan gaan met een veelheid aan opdrachtgevers zoals binnen een CPO project nodig is. Het resultaat voor de Ecowijk in Houten is een opvallende duurzaem wijk die verscheidenheid (van appartementen tot grotere vrijstaande woningen) toont maar ook eenheid in vormtaal, kleuren en details. De wijk voldoet aan onze verwachtingen en vaak meer dan dat.’

Ernst van Zuijlen (voorzitter)

MEER CPO PROJECTEN

orio logo trans menu goud

AARDEHUIZEN

Olst

orio logo trans menu goud

IEWAN

Lent

orio logo trans menu goud

PENTAKEL

Zeewolde

MEER PROJECTEN

EXCLUSIEVE ECO HUIZEN

orio logo trans menu goud

eco utiliteit

orio logo trans menu goud

catalogus

orio logo trans menu goud

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen jouw droom waarmaken!

Ben je bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heb je een kavel of zicht op een kavel? En heb je behoefte aan een professional die je kan helpen om jullie plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

mob home samenontwerpen

Pin It on Pinterest