CATEGORIE  CPO PROJECT – 7 VRIJSTAANDE WONINGEN
JAAR  2007 – 2009
OPPERVLAKTE  200 m2 / 700 m3
LOCATIE  ZEEWOLDE

PENTAKEL

ZEEWOLDE

Initiatiefneemster Corrie Vonk kwam terug in Nederland met een droom. Woningen die geheel afgestemd zijn op de mens qua vormentaal en materiaalgebruik. Gezonde bio-ecologische woningen bewoond door mensen met een zelfde soort levensovertuiging. Dit vormde het begin van een groep mensen die gezamenlijk in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) de Pentakel woningen ontwikkelde.

Bio-ecologisch bouwen en wonen!

'GULDE SNEDE'

Het project PENTAKEL omvat de bouw van een buurtje van 22 geschakelde, duurzame, levens loopbestendige, bio-ecologische en nul-energie woningen, met een werkruimte/atelier of berging. De woningen hebben de vorm van een VIJFHOEK (pentakel) en alle maten in de woning zijn gebaseerd op de gulden snede. De huizen zijn gebouwd met dampopen houtskeletwanden, gevuld met isovlas en afgewerkt met fermacell en houtvezelplaten. De woningen zijn naar eigen wens en inzicht ingedeeld

 

MATEN VOLGENS DE GULDEN SNEDE

In het ontwerp zijn alle maten gehanteerd volgens de gulden snee, oftewel de magische geometrie. Het ontwerp is een vijfhoek, waardoor alle aspecten van menszijn vertegenwoordigd kunnen zijn. Water, vuur, aarde, lucht en als laatste de ether. Door de vijf wanden is het vertrek zeer ruimtelijk en geeft de mogelijkheid voor ramen naar allevier de windstreken. Het doel van het gebruik van bio ecologische materialen is drieledig: gezondheid, milieuvriendelijk en het behoud van onze natuurlijke grondstoffen.

 

De 5-hoek, pentagram vormt de basis!

Sfeervol van binnen

‘Aangenaam en gezond klimaat.

TECHNISCHE DUURZAAME ASPECTEN

Enkele technisch-duurzame aspecten: heetwatervoorziening via centrale biogasinstallatie, lage temperatuurverwarming via keramische panelen, geen gasleidingen of schoorstenen, passieve zonne-energie, alle huiskamers en tuinen op het zuiden, mechanische ventilatie en opvang van regenwater in een ondergrondse tank t.b.v. toilet, wasmachine en tuin. Gemeenschappelijk groen is door de vereniging aangelegd en in beheer (heemtuin, fruitbomen in een microklimaat en ecologische groenten).

GEOMETRIE van de vijfhoek

Binnen de Pentakelwijk heb je 2 type woningen die beiden uitgaan van de geometrie van de vijfhoek. Het hoge model is geschikt voor gezinnen en heeft 3 verdiepingen. De dakafwerking is uitgevoerd in riet of met dakpannen en het dak heeft een hellingshoek die voortkomt uit een veelvoud van 9 graden. Het lage model is voor mensen met een lager budget, waarbij de afmeting van de ‘bovenkamer’ voortkomt uit de middelste vijfhoek van de pentagram van de woning. De dakafwerking is uitgevoerd met sedum.

De woningen zijn gekoppeld door middel van een bijgebouw. De vorm en afmeting van ieder bijgebouw is afgestemd op de positie en orientatie van de beide woningen die hij verbindt. De aansluiting op een hoofdgebouw is altijd op een Gulden Snede verhouding van de buitenwand, zodat de verhoudingen zoveel mogelijk intact blijven.

DE GEMEENSCHAP VERTELT

‘Dat je op gelijke golflengte blijft. Je enthousiasme, je hebt lol in je werk en dat merk je Je persoonlijke prettige benadering, je laat iedereen in zijn/haar waarde.  Goed luistert naar de wensen van je klant/opdrachtgever.  Je oog hebt voor de mogelijkheden en onmogelijkheden van je klant/opdrachtgever. Meedenkt, en ook zelf met verrassende ideeën komt. Je blijk geeft van je expertise, maar ook waar je geen expertise in hebt en dan kunt doorverwijzen. Je kijk op de wereld, rekening houdt met de natuur en duurzaamheid nastreeft. Je kwalitatief goed werk nastreeft.’

Sjaak Dekker (voorzitter)

MEER CPO PROJECTEN

AARDEHUIZEN

Olst

ECOWIJK MANDORA

Houten

IEWAN

Lent

MEER PROJECTEN

EXCLUSIEVE ECO HUIZEN

eco utiliteit

catalogus

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen jouw droom waarmaken!

Ben je bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heb je een kavel of zicht op een kavel? En heb je behoefte aan een professional die je kan helpen om jullie plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Pin It on Pinterest