Dit was een uitspraak die ik onlangs las op LinkedIn en diep van binnen raakte deze een snaar. Alles heeft een tijd, een plek en een ritme en de laatste tijd merk ik dat ik wil dat alles mijn tijd, mijn plek en mijn ritme moet volgen… en aan alles merk ik dat dat niet werkt.
Het blijkt een thema te zijn die door veel meer mensen wordt uitgedragen. Het internet staat vol met mensen die dezelfde tekst, of kleine variaties erop, gebruiken. Er is zelfs een boek geschreven met een vergelijkbare titel. Deze uitspraak, en de nog bekendere “het gras is niet groener bij de buren”, laat zien dat de natuur een bron van inspiratie is om onze gevoelens en emoties te omschrijven, waarbij de boodschap “blijf bij jezelf” steeds op een andere manier wordt omschreven.
In de loop der jaren heb ik binnen mijn bedrijf ORIO architecten veel verschillende gebouwen mogen ontwerpen. Ieder gebouw is anders en verteld zijn eigen verhaal. Hoe de ‘natuurlijke principes’ zijn toegepast is ook iedere keer anders, maar het ontwerpproces begint met het maken van een individueel ‘moodboard’. Dit is een verzameling van plaatjes die iedereen voor zichzelf verzameld heeft en die laten zien waar bepaalde interesses liggen of wat men als ‘mooi’ beschouwd. Sommige mensen hebben echter moeite om afbeeldingen te verzamelen en maken liever een gedicht, of een schilderij of ander creatief kunstwerk.
Het wordt echter helemaal interessant als je werkt met een groep mensen die gezamenlijk een gebouw willen ontwerpen. Hoe breng je de wensen van alle individuele mensen bij elkaar tot een geheel waar iedereen het mee eens is ? Deze puzzel vind ik persoonlijk één van de leukste uitdagingen die er is, los van de vertaling ervan naar een concrete vorm.
Daarna volgt de uitleg aan elkaar. Waarom heb je een bepaald plaatje uitgezocht, maar ook wat vind je mooi of aantrekkelijk aan dat plaatje? Af en toe hebben mensen dezelfde afbeelding uitgezocht, maar de reden is altijd anders.
Het blijkt dat mensen het erg leuk vinden om voor zichzelf te bepalen wat ze mooi vinden. Veel mensen bouwen samen een huis en in een relatie ontstaat vaak ‘compromis-gedrag’ of is er sprake van een ongelijkwaardige energie, waarbij de ene partner dominant is ten opzichte van de ander. De vrijheid om aan te geven wat je mooi of prettig vindt, kan heel bevrijdend zijn, maar kan echter ook heel beklemmend zijn. Opeens moet je voor jezelf gaan denken en voelen en niet iedereen is dit gewend, laat staan om dit aan een ander over te dragen.
Ditzelfde geldt voor het aangeven van de eigen wensen, ofwel het ‘Programma van Eisen’. Voor de één is het een opsomming van ruimtes met vierkante meters, voor de ander is het een gevoel of emotie die men wil ervaren. Ik vraag mensen echter altijd om ‘out of the box’ te denken en vooral om te durven te dromen. “Wat zou je het allerliefste willen of ervaren, waarvan je denkt of het gevoel hebt, dat dit niet mogelijk is?”
Het wordt echter lastig als mensen met afbeeldingen komen van woningen of gebouwen die ikzelf ontworpen heb. Ieder gebouw heeft zijn eigen verhaal en achtergrond, waardoor een dergelijke afbeelding veel meer ‘informatie’ in zich heeft dan je op het eerste gezicht ziet. Ditzelfde geldt voor persoonlijke foto’s die bijvoorbeeld genomen zijn tijdens een vakantie.
Vervolgens is het aan mij om al deze beelden, verhalen en wensen te vertalen naar een gebouw dat past bij de personen, de locatie, de randvoorwaarden die een gemeente stelt en uiteraard binnen budget te bouwen is. Ook dit proces heeft, net als de natuur, zijn eigen tijd en ritme en volgt vaak een organisch proces.
Wat heb ik toch een mooi beroep!
Workshop “Intuïtief ontwerpen met de Natuur’
Als organische intuïtieve architect speel ik al een tijdje met de gedachte om een workshop te geven getiteld “Intuïtief ontwerpen met de Natuur”. Hierin wil ik niet alleen uitleg geven over hoe je geometrie kunt toepassen in architectonische ontwerp opgaven, maar wil ik deelnemers ook laten ervaren wat een bepaalde afmeting of richting doet met een ruimte, wat de energie van de windrichtingen en de elementen is en welke energie bepaalde vormen of getallen hebben.
Ieder mens is anders en we hebben allemaal onze eigen unieke manier van kijken naar de wereld. Hoe we deze wereld ervaren is persoonlijk en het lijkt me geweldig om mijn kennis op dit gebied te kunnen delen. De uitspraak “ontwerpen MET de natuur” kan je op veel verschillende manieren interpreteren, maar het woordje “Intuïtief” maakt het een persoonlijk en uniek. Het ontdekken van je eigen manier van kijken naar de wereld om je heen is een geweldige reis, waarbij ik hoop dat deze workshop een zinvolle bijdrage kan leveren.
Mocht je interesse hebben, laat me dit dan weten via een e-mail naar info@orioarchitecten.nl
Michel Post / ORIO architecten
voorzitter Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA)