Bouwen voor de toekomst!
Houtbouw
Als we willen bouwen, kijken we als mens naar de materialen die het dichtste om ons heen voorradig zijn. Nu er steeds meer gebouwd wordt, kijken we naar materialen die hergroeibaar en nagroeibaar zijn, maar ook naar materialen die weinig energie kosten om te maken en die een positieve invloed hebben op de CO2 uitstoot. Van alle natuurlijke bouwmaterialen is hout het materiaal dat het meest veelzijdig is. Niet alleen kan hout gebruikt worden als constructie of esthetisch materiaal, hout kan ook gebruikt worden als isolatiemateriaal.
Als ORIO architecten kiezen we ervoor om met houtachtige materialen te ontwerpen. Deze manier van ontwerpen wordt vandaag de dag Biobased genoemd, maar in het verleden heeft deze manier van bouwen namen gehad als Circulair, Duurzaam, Gezond Bouwen en Wonen, Ecologisch, Biologisch of Cradle to Cradle.
CIRCULAIR BOUWPROCES
In de bouw wordt gewerkt met twee type materialen: door de mens gemaakte materialen en door de natuur gemaakte materialen. Dit verschil tussen deze type materialen zet zich vervolgens door in een verschil tussen twee type bouwproces: het lineaire bouwproces en het circulaire bouwproces.
Bij het Lineaire bouwproces wordt een materiaal geoogst, verwerkt, toegepast en weggegooid zodra het zijn functie vervuld heeft, ongeacht de consequenties voor het milieu, de natuur of de aarde. De meeste woningen worden op deze manier gebouwd, waarbij hoofdzakelijk materialen worden gebruikt die door mensen gemaakt zijn. Denk hierbij aan beton, staal, plastic en aluminium.
Bij het Circulaire bouwproces worden de materialen na gebruik teruggegeven aan de aarde, dan wel krijgen ze een tweede leven die net zo waardevol is als hun eerste leven. Deze denkwijze vertaald zich in houding die respectvol omgaat met niet alleen het materiaal zelf, maar ook hoe dit materiaal wordt toegepast en hoe demontabel het is. Er wordt niet alleen gekeken naar de samenstelling van een materiaal, maar ook naar de afwerking ervan. De materialen die hiervoor worden gebruikt zijn over het algemeen ‘natuur gemaakte materialen’. Denk hierbij aan hout, houtwol, stro, vlas, hennep, wol, kalk en leem.
Op het moment dat we bouwen met materialen die hun oorsprong hebben in de natuur, heeft dit een positief effect op de CO2 uitstoot, maar ook op onze mentale en onze fysieke gezondheid. We voelen ons niet alleen gezonder… we zijn het ook. De luchtkwaliteit van dergelijke woningen is dermate in balans dat dit een positieve invloed heeft op onze gehele lichaam.
CLT
Een snel groeiende manier van bouwen met hout is het bouwen met CLT (= Cross Laminated Timber). CLT is een modern computergestuurd houtbewerkingsproces, waarbij in een computer verschillende samenstellingen en vormen kunnen worden getekend, waarna het hout vervolgens door een machine wordt bewerkt. Het hout wat op deze manier wordt gemaakt, wordt ook wel CLT-hout of kruislaaghout genoemd.
CLT is een zeer sterk en brandveilig plaatmateriaal dat wordt gemaakt door het kruislings verlijmen van massief houten planken; De nerf wordt dus telkens in de andere richting gelegd. Voor de verlijming van deze massief houten platen wordt een milieuvriendelijke constructielijm gebruikt.
De kruislings verlijmde massieve planken zijn te gebruiken voor zowel binnen- als buitenwanden evenals voor vloeren en daken. De op maat gemaakte panelen worden met de vrachtwagen direct op de bouwplaats geleverd en het materiaal is zo sterk dat er hoogbouw mee te realiseren is.
NUR-HOLZ en HOLZ100
Als alternatief voor de kruislings verlijmde massieve planken bestaat er ook een ongelijmde variant.
Nur-Holz en Holz100 zijn importeur van een ongelijmde massief houtbouw systeem. Met dit systeem is het mogelijk om van hout betere gebouwen te maken: duurzaam, technisch beter, zekerder en gezonder. Energiezuinig, kwalitatief hoogstaand, en dat zonder architectonische beperkingen. Gemaakt van 100% hout, zonder lijm, zonder nagels.
Nur-Holz en Holz100 leveren massieve houten panelen voor toepassing in gebouwen, waarbij de wand-, vloer- en dak panelen ook in een hybride constructie kunnen worden toegepast.
Met dit systeem bestaat kunnen woningen, hotels, conferentiecentra en gebouwen tot tien verdiepingen hoog gemaakt worden, zonder toevoeging van andere constructieve elementen. Hierdoor zijn hun gebouwen technisch beter, zekerder en gezonder. Dergelijke panelen hebben unieke eigenschappen op het gebied van thermische isolatie, warmteafgifte, brandbestendigheid, geluidsdemping, geluidsisolatie en bescherming tegen hoogfrequente straling.
HOUTSKELETBOUW
Houtskeletbouw, ook wel afgekort als HSB, is het toepassen van een houten draagconstructie (skelet of frame) in een gebouw. Deze houten staanders dragen een verdiepingsvloer of een dak die ook zijn opgebouwd uit houten balken. De lucht tussen de houten staanders wordt opgevuld met een natuurlijk dampopen isolatiemateriaal dat vocht kan opslaan en weer kan afstaan. Deze manier van bouwen is niet alleen ecologisch, het is ook economisch: een muur die op deze manier is opgebouwd heeft de dunste wanddikte.
Bij houtskeletbouw kan men ervoor kiezen om op de bouw de muren, vloeren en daken op te bouwen, maar men kan er ook voor kiezen om deze elementen, al dan niet voorzien van isolatie, te prefabriceren. Het hangt van de complexiteit van het ontwerp af welke manier van bouwen de voorkeur heeft.
Als ORIO architecten het heeft over bouwen met hout, dan bedoelen we 9 op de 10 keer hier houtskeletbouw mee. Bijna al onze gebouwen zijn dan ook op deze manier ontworpen en gebouwd.
Natuurlijk voor u!
Samen UW droom waarmaken!
Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?
Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!
Samen uw droom waarmaken!
Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?
Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!