Wonderbaarlijk product en een gezond alternatief!

Kalkhennep

Hennep is een bijzonder natuurlijk bouwproduct. Het is namelijk één van de snelst groeiende gewassen en zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei. Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 3 tot 4 maanden en kan bijna op alle type ondergronden groeien. Door deze snelle groeitijd is het niet nodig om onkruid te bestrijden, waardoor er geen pesticiden zitten in hennep.

Hennep als bouwmateriaal heeft een positieve CO2 inhoud. In combinatie met kalk, kalkhennep genaamd, kan het er zelfs voor zorgen dat de CO2 voetafdruk van een gebouw negatief wordt! Door het gebruik van hennepvezel, water en kalk ontstaat een mix die niet alleen goed isoleert, maar ook erg goede akoestische eigenschappen heeft. Het materiaal kan temperatuur en luchtvochtigheid bufferen, het voorkomt schimmelgroei en maakt van een gebouw een comfortabele, gezonde omgeving. Het materiaal is vuur en ongedierte resistent, licht van gewicht en vormt een harde muur die dampopen is om te hoge luchtvochtigheid en condensatie te voorkomen.

DE GESCHIEDENIS VAN KALKHENNEP

Hennep is door de eeuwen heen op verschillende manieren gebruikt. Kalkhennep is als materiaal echter vrij nieuw. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw werden de traditionele hennepplantages verbannen door grootindustriëlen die liever hun eigen katoen en later synthetische stoffen de markt zagen domineren dan de alom gebruikte hennepvezel. De ‘narcotica’ harsrijke bloemen waren een gemakkelijke smoes om de visie over hennep danig te manipuleren. Jammer, want de hennepplant is zoveel meer dan zijn bloesem. Zowat alle onderdelen van de plant werden eeuwen gebruikt om touwen te maken, zelfs linnen en zeilen, om af te dichten, als papier, enz.. De hennepplant is een plant die snel groeit (zelfs in dorre streken) , bodems zuivert en pesticiden overbodig maakt, en die we helemaal kunnen benutten.

Het was pas midden jaren 80 dat er een soort van revival plaatsvond. Het paste ‘natuurlijk’ in een beweging waarin men op zoek ging naar originele, pure en lokale materialen.

Frankrijk stond aan de wieg van de moderne bouwwijze van kalkhennep. In de champagnestreek stonden vele oude vakwerkwoningen. Deze vakken waren traditioneel gevuld met stro, leem en kiezels. In de loop van vorige eeuw werden vele gerenoveerd met cementgebaseerde mortels of pleisters. Die brachten veel schade aan de woningen, doordat ze het ademend karakter van de vroegere mortels met stro totaal verstoorden. Velen waren dan ook klaar voor de sloop.

Drie namen zijn zowat de pioniers in de moderne kalkhennepbouw. Périer, Boyeux en Kühn waren de eersten om te de combinatie van kalk met hennepscheven te gaan gebruiken als opvulmateriaal voor verwoeste vakwerkvullingen. En hun oplossing vond al heel snel navolging over heel Frankrijk. We mengen hennepscheven dus met kalk mengen om te komen tot een ‘hempcrete’ of ‘kalkhennepbeton’. In het Vlaams zeggen we eerder gewoon kalkhennep want er komt helemaal geen cement of kiezel bijkijken. De mengeling van kalk en hennepscheven is net wat we zoeken in het bio-ecologisch bouwen : het heeft de flexibiliteit en de poreusheid die nodig is voor zijn functie en voldoet aan de normen van een bio-ecologisch materiaal.

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

 

 

Soortelijke gewicht ca. 250 kg/m3
Lambda (λ)         0,056 – 0,06 W/mK (Bath University)
Brandwerendheid           Minimaal 90 minuten (105 minuten bij 300 mm dikte)
Brandklasse (EN 13501-1) B-s1-d0
Warmtecapaciteit (c) (J/kg K) 1560 (BESRAC)
Dampdiffusie weerstand (μ)       3,5 – 4,8 (BESRAC)
Vochtopslagcapaciteit    11% (Rode et Al 2003)
Geluidwering (NEN 5077)             

52 dBa (bij 300 mm dikte) (BESRAC)

Geluidsabsorptie coëfficiënt 0,3 – 0,9 (BESRAC)

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

 

Soortelijke gewicht ca. 250 kg/m3
Lambda (λ)         0,056 – 0,06 W/mK (Bath University)
Brandwerendheid           Minimaal 90 minuten (105 minuten bij 300 mm dikte)
Brandklasse (EN 13501-1) B-s1-d0
Warmtecapaciteit (c) (J/kg K) 1560 (BESRAC)
Dampdiffusie weerstand (μ)       3,5 – 4,8 (BESRAC)
Vochtopslagcapaciteit    11% (Rode et Al 2003)
Geluidwering (NEN 5077)              52 dBa (bij 300 mm dikte) (BESRAC)
Geluidsabsorptie coëfficiënt 0,3 – 0,9 (BESRAC)

VOOR WIE IS KALKHENNEP GESCHIKT

Kalkhennep is het gezonde alternatief voor goede en milieuvriendelijke isolatie van uw woning of gebouw. Kalkhennep is een damp-open en vochtregulerend product. Hiermee worden eisen aan thermische prestaties en wensen voor comfort op natuurlijke wijze gecombineerd.

Kalkhennep kan worden toegepast in nieuwbouw, restauratie of renovatieplannen. Met dit materiaal kunt u de schil van uw woning of gebouw isoleren. De gevel, het dak en de vloer zijn mogelijkheden om een damp-open isolatie toe te passen.

Met goed advies, de juiste voorbereiding en een netwerk van gekwalificeerde verwerkers, hoeft toepassing van kalkhennep in uw plannen niet duurder te zijn dan standaard oplossingen.

VOORDELEN VAN KALKHENNEP

Kalkhennep levert een dynamische thermische prestatie. Als gevolg van vochttransport isoleert het kalkhennep beter wanneer het koud is. Het damp-open karakter zal de relatieve vochtigheid van het binnenmilieu reguleren. Kalkhennep heeft een hoge warmtecapaciteit. Het materiaal warmt traag op en isoleert goed. Dit betekent dat u koele zomers en warme winters mag verwachten. 
Kalkhennep is een natuurlijk en recycleerbaar bouw- en isolatiemateriaal.
Kalkhennep is licht, stevig, damp open (ademend) en een efficiënte vochtregulator.
Kalkhennep is geschikt in kelders, vloeren, muren, daken, zolders en als pleistermateriaal.
Kalkhennep wordt toegepast in nieuwbouw en renovatie.
Kalkhennep heeft lage “embodied energy”: er is weinig energie nodig om het te maken en toe te passen.
Kalkhennep heeft een goede CO2 -balans: de opname tijdens de hennepgroei is groter dan de uitstoot tijdens de teelt en het bouwproces. De kalk zorgt in het gebouw voor voortdurende CO2 -opname.
Kalkhennep is een voortdurende en stabiele vochtbuffer, een goede thermische isolator en de latente warmtecapaciteit werkt energiebesparend. Dit zijn uitgangspunten voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.
Kalkhennep heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.
Kalkhenneptoepassing veroorzaakt geen condensatieproblemen bij binnenrenovaties.
Kalkhennep brandt niet, rot niet en is schimmelwerend.

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen uw droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Pin It on Pinterest