VOORTHUIZEN – Nu het seizoen weer van start is gegaan, is het tijd voor een update over het door ons ontworpen strobalen gebouw bij de Biologische Tuinderij de Elzenkamp.
Het begon toen Arjen en Else van Sloten in 2018 bij ons kwamen met de wens voor een zo ecologisch mogelijk, composteerbaar gebouw, dat zowel gebruikt kon worden als bedrijfsruimte en als woning, Het gebouw moest daarbij passen in zijn omgeving, aansluiten bij de bedrijfsfilosofie van De Elzenkamp en gebouwd worden met Stro. Het moest tevens een gebouw worden dat speels was en een beweging in zich had.
Op de tuinderij van 1,4 hectare verbouwen Arjen en Else ieder seizoen zo’n 50 verschillende soorten groente. De groenten gaan wekelijks direct van het land de groentetassen in van ongeveer 150 abonnee’s. Iedere woensdag halen zij op een van de vijf afhaallocaties hun tas op. In de tas vinden ze bij de verschillende groenten een briefje met de laatste nieuwtjes van de tuin, uitleg over bijzondere groenten en een recept. Naast de groentetassen wordt er van 1 mei tot 1 december op iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 bij de tuin groente los verkocht. Wat begon als verkoop van restproducten heeft zich in de afgelopen jaren meer en meer ontwikkeld tot een ‘echte’ winkel met een vast aanbod aan producten. Inclusief ingekochte producten (oa honing, eieren, tomaten, appels) om het aanbod completer te maken.
Vanwege het beperkte budget en de drukte van de verschillende seizoenen, is het grotendeels een zelfbouw project geworden, waarbij het bedrijf Woodteq Houtconstructies uit Holten als onderaannemer de houten constructie heeft neergezet. Het meeste werk is echter verricht door Arjen en Else zelf. Het gebouw is niet 100% composteerbaar geworden. Dit bleek niet haalbaar en wenselijk. Wel is het een zo ecologisch gebouw geworden met een houten opbouw, strobalen en strovezel als isolatiemateriaal en leemstuc als binnenafwerking.
Vanuit de gemeente was het belangrijk dat het 1 gebouw zou worden, dat zoveel mogelijk zou opgaan in het landschap. Bedrijf en woonhuis moesten 1 worden. Gekozen is om een langwerpig gebouw te ontwerpen met een groen dak die bedrijf en woning met elkaar verbindt. De ruimte tussen beiden wordt gebruikt als werk,- en opslagruimte. Het gebouw is aan de kant van de weg lager dan aan de achterzijde, waardoor een natuurlijke beweging ontstaat. Deze beweging wordt versterkt door de schuine lijnen die in de houten gevelafwerking zijn verwerkt.
De gemeente gebruikt het gebouw van De Elzenkamp als ecologisch voorbeeldproject om te laten zien hoe er in het buitengebied gebouwd kan worden. Het belangrijkste is echter dat Arjen en Else een gebouw hebben dat niet alleen goed functioneert, maar die ook een prettige leef,- en woonomgeving creert. Het is een schitterend gebouw geworden, met de juiste uitstraling en één waar ze zelf heel blij van worden.
Alhoewel het gebouw nog niet helemaal af is… de winkel en het bedrijf zijn wel open.
Iedereen is welkom op De Elzenkamp op vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.
https://www.elzenkamp.nl/