Over ORIO architecten

Het architectenbureau “ORIO architecten” is in 1999 opgericht door Michel Post vanuit een wens om gebouwen om mensen heen te bouwen in een organische vormentaal. De mens en zijn beweging door een gebouw stond hierbij centraal.

Sindsdien heeft deze liefde voor organische vormentaal plaats gemaakt voor een liefde voor organisch bouwmateriaal en een bouwmethode waarbij gebouwen op een organische manier tot stand komen. De vorm van het gebouw is daarmee ondergeschikt geworden en de mens staat centraler dan ooit tevoren.

Voor het ontwerp van Iewan, het grootste strobalencomplex van Nederland, hebben we samengewerkt met Michel, de grootste stro-architect van Nederland. Gezien de ervaring met stro van ORIO architecten was de keuze snel gemaakt. Een van de leukste momenten van het hele ontwerpproces: de speeddates van de architect met alle 40 toekomstige bewoners, die elk hun eigen plattegrond hebben bedacht!

Mare-Nynke

Duurzaam samenwerken

Het “centraal stellen van de mens” wordt verder uitgedragen door actief betrokken te zijn bij diverse duurzame organisaties zoals de Vereniging voor Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA), het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo), het Ecollectief en de landelijke vereniging Strobouw Nederland, een organisatie die zich inzet om het bouwen met stro te promoten en kennis hierover te verspreiden.

Daarnaast heeft Michel diverse esoterische cursussen gevolgd, waarbij de belangrijkste de 10 jarige opleiding Transition Energy (TE) was. Hierbij wordt iemand sensitiever voor de energieën van zijn omgeving en leert je hoe je deze energieën kunt transformeren, iets wat essentieel is voor de werkwijze waar ORIO architecten om bekend staat.

“Voor ons was belangrijk dat je bekend was met strobouw en kennissen in die wereld had. Het verbindende element was onze belangstelling voor zelfvoorzienend bouwen. Het ecologisch bouwen zit bij jou ook diep en dat voelde ik. Het was een moeilijk proces, maar ik ben nog steeds oprecht verbaast, hoe mooi jij dingen aan elkaar laat aansluiten. Alle kanten van de woning zijn bijzonder en lijken niet op elkaar, maar vormen wel een geheel. Ik ben je daar nog steeds dankbaar voor.”

Henk Schuring

De opdrachtgevers van ORIO architecten

Naast particuliere opdrachtgevers vinden steeds meer collectieve groepen (CPO’s) de weg naar ORIO architecten. Vaak gaat het hier om ecologische CPO’s of mensen die geheel zelfvoorzienend willen wonen en leven.  Ook komen er steeds meer opdrachten vanuit woningbouw corporaties, scholen en andere instanties voor het ontwerpen van ecologische publieke gebouwen. Naast nieuwbouw projecten werken we ook graag aan de renovatie van gebouwen.