Aardehuizen in Olst

De aardehuizen in Olst zijn geinspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste earthships dateren van 40 jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zo veel mogelijk – zijn bepalend in de bouw. Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. Voor het Nederlandse klimaat was het nodig om het concept van een earthship te veranderen naar de Nederlandse situatie. Hiermee is ook de term Earthship verandert in Aardehuis.

Als een collectief van particuliere opdrachtgevers heeft de vereniging Aardehuis Nederland in totaal 23 woningen en een gemeenschapshuis gebouwd. 12 woningen hebben een noordmuur van autobanden – gevuld met aangestampte aarde – die het dak mede ondersteunt. In de overige 11 woningen hebben we dit vervangen door strobalen – het dak leunt daar op een houtskelet. Het dak heeft een hellingshoek van 9 graden om de zon optimaal op te vangen: in de winter achterin het huis, in de zomer geen of weinig zon in het huis.

Kenmerkend is de zongerichtheid- de woningen hebben een glazen gevel aan de zuidkant. De beschutting van de noordmuur van autobanden, een talud van aarde en een groen dak zijn belangrijk voor de thermische massa. Een Aardehuis is uitstekend geïsoleerd en de energieprestatie coëfficiënt is nul of bijna nul. Bij verwarmen gebeurt met een leemkachel of een houtkachel of warmtepomp. Grondwater wordt gezuiverd voordat het gebruikt wordt als drinkwater en er is een eigen rioolzuivering in de vorm van een helofytenfilter.

Project Details

Categorie:
CPO project
23 woningen, geschakeld
1 buurthuis
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2009 – 2015

Oppervlakte:
75 – 175 m2 / 260 – 650 m3

Lokatie:
Olst

wat bij jou anders is… of liever gezegd kenmerkend
– strobouwspecialist

– enthousiasme en inzet “bovengemiddeld”
– open en positief ten aanzien van samenwerking
– in de basis pragmatisch, maar met spirituele interesse

Hyco Verhaagen