Atelier ORIO architecten in Maarssen

Het bouwen van een eigen atelier is bijzonder leerzaam. Niet alleen leer je in de praktijk hoe bepaalde details op elkaar aansluiten bij organisch gevormde gebouwen; het geeft ook de mogelijkheid om ervaring op te doen met verschillende materialen. Er is veel gebruik gemaakt van tweedehands bouwmaterialen zoals houten balken, autobanden en ramen en deuren. Daarnaast is gewerkt met schelpen als isolatiemateriaal voor onder de houten vloer, strobalen voor de wand met leemstuc als afwerking en sedum voor op het dak.

Het gebouw is qua oriëntatie op de zon gericht, waarbij goed gekeken is naar de verhouding tussen privé en werk. In de tuin wilde ik niet steeds herinnerd worden aan het werk dat nog gedaan moest worden en binnen in het atelier wilde ik mijn focus op het werk hebben. De oplossing is gevonden in een half verzonken gebouw dat aan de tuinkant 1,5 meter boven maaiveld uitsteekt en dat aan de waterkant grote ramen en deuren heeft die op het zuiden gericht zijn. In de praktijk bleek dit een perfecte oplossing te zijn.

Een bijzonder element van het atelier is de “key of life” dat met edelstenen gevormd is en gepositioneerd is onder de werkplekken. Deze eerste ring van 6 gelijke cirkels vormt de eerste stap om de “flower of life” te vormen en staat symbool voor een universele energiebron waarin alles wat we kennen gevat is. Een mooie anekdote is de groei van planten binnen in deze ring direct nadat hij gevormd was, terwijl in de omliggende aarde alleen aarde te zien was.

Project Details

Categorie:
Vrijstaand atelier
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2003 – 2006

Oppervlakte:
22 m2 / 65 m3

Lokatie:
Maarssen

Het huis met atelier is inmiddels verkocht en niet meer in mijn bezit. Ik koester echter de ervaring en hoop in de toekomst een nieuw atelier te kunnen bouwen.

Michel Post