Buitenplaats Zoutelande

In het zonnige Zeeland wordt een nieuw landgoed gebouwd, dat gezien zijn materiaalgebruik uniek is qua vorm en omvang. Het is een perfect voorbeeld van een gebouw dat gebouwd is met natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, stro, leem en kalk, en dat qua vormgeving refereert naar een meer klassiekere vormentaal.

Binnen een landgoedregeling is het mogelijk om een woonbestemming te creëren op een landbouwbestemming, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Een daarvan is de grootte van het perceel, een andere voorwaarde is dat het terrein moet worden opengesteld voor publiek. Voordat we begonnen met bouwen heeft de opdrachtgever een bos aangeplant met voetpaden die aansluiten bij bestaande wandelpaden van Staats Bosbeheer.

Het complete plan bestaat uit een hoofdgebouw voor 3 huishoudens, waarbij de uitkijktoren het centrale hart is, en 2 bijpassende bijgebouwen. Via een lange oprijlaan kom je op een plein dat door deze 3 gebouwen omgrenst wordt. Via de poort van het eerste bijgebouw kom je op een parkeerplaats, met aangrenzend een speelveldje voor kinderen. De foto’s laten het eerste bijgebouw zien.

Het zal nog enkele jaren duren voordat het gehele project voltooid zal zijn, maar aan alles is nu al te zien en te voelen dat het uitgangspunt “gezondheid en kwaliteit” is.

Project Details

Categorie:
Bijgebouw Landgoed
Buitenplaats Zoutelande
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2011 – 2016

Oppervlakte:
225 m2 / 1650 m3

Lokatie:
Zoutelande