De Groene Griffioen

De Groene Griffioen is een biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam en in het Groene hart, vlakbij het Gooi. In 2012 is een duurzame strobalen boerderij gebouwd waar onder andere kaasopslag, winkel en ontvangstruimte in gevestigd zijn.

Onderscheidende elementen zijn de oplopende nok, de wijkende gevels, de serre waardoor het mogelijk is om warme lucht door het huis te verplaatsen, het leem op de binnenmuren, de keien op de vloer alsof buiten naar binnen toe doorloopt en de gebrande houten gevel.

Naast het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen is ook veel aandacht besteed aan technische duurzaamheid. Bij dit gebouw wordt zowel gebruik gemaakt van actieve installaties zoals een warmtepomp; als passief gebruik van zonne- en windenergie.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Prefab houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2012

Oppervlakte:
295 m2 / 920 m3

Lokatie:
Weesp

Voor mij is dat je in alle opzichten echt kijkt naar de werkelijke kwaliteit van de materialen. Daarin is Orio volgens mij een voorloper. In combinatie met een goede hand voor ontwerpen levert dat eigenlijk vanzelf al mooie architectuur op.

Boy Griffioen