Kalkhennep woning in Veghel

Laurens en Chantal van Cuijk wonen in het door ons ontworpen eerste kalkhennep huis van Nederland. Alhoewel aan de buitenkant nog de zwarte houten planken bevestigd moeten worden (verwachting lente dit jaar) is de binnenkant al helemaal gereed. Ondanks de afwezigheid van de “regenschil” houdt de kalkhennep zich erg goed en heeft het materiaal geen extra bescherming nodig.

Naast het ecologische karakter van de woning, is het interieur van de woning strak en warm tegelijkertijd. Zo zijn de buitenmuren afgewerkt met witte basisleem, een relatief nieuw product dat sinds 2016 op de markt is. De vloer is een gevlinderde betonvloer, de trap is met ge-expandeert kurk afgewerkt, deuren zijn als houten elementen opgenomen in de muren en het hek rondom de vide is van glas. Juist deze combinatie van warme en natuurlijke materialen in een strakke combinatie geeft rust en ruimte.

De keuken is het hart van de woning. Niet alleen qua positie en functie, maar vooral ook door het vele glas en de hoogte van de ruimte waardoor je ook met boven een verbinding hebt. Doordat de pui van de keuken naar “buiten is geduwd” heb je nog meer contact met de omliggende tuin waardoor je een mooie overgang krijgt tussen binnen en buiten.

Met een mengsel van voornamelijk kalk en hennephout kunnen buitenmuren, vloeren en daken worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd. Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om damp open mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, het heeft de potentie om gebouwen te gaan 3D-printen, het rot niet, het brandt niet, is energiebesparend en heeft nog meer voordelen.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met kalkhennep isolatie

Jaar:
2014 – 2016

Oppervlakte:
220 m2 / 770 m3

Lokatie:
Veghel

Dat je bedrijf bijzonder is staat voorop.

Wat wij zo fijn vonden was dat je niet alleen naar onze woon wensen hebt gekeken, maar ook naar hoe wij zelf zijn en wat daar bij past. Ook echt met gevoel, samen zijn we zo tot ons ideale huis gekomen. En dat is zeker geen standaard huis, maar een huis speciaal voor ons ontworpen en bedacht. Wat nog steeds heel goed voelt voor ons.
We zijn ook heel benieuwd hoe het zal zijn als we er inwonen, maar zijn ervan overtuigd dat het echt ons huis zal zijn.

Chantal van Cuijk