Biologische tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen

In 2008 zijn Arjen en Else gestart met een biologische tuinderij waarbij ze ruim vijftig verschillende soorten per jaar telen en afzetten in de regio van Voothuizen. Een deel hiervan wordt verkocht in een ‘veldwinkel’.
De tuinderij wordt verhuisd naar een nieuwe locatie op 600 meter afstand van hun huidige locatie. Hier ontstaat de mogelijkheid voor de bouw van een grote werkschuur, de ‘veldwinkel’ en een woonhuis.

De uitgangspunten voor de nieuwe bebouwing zijn op te splitsen in twee hoofdgroepen. Het eerste hoofduitgangspunt is een minimale impact op het milieu.

Dit betekent:

  • Een composteerbaar huis
  • Biobased
  • Circulair gebouwd
  • Energieneutraal / gasloos / nul op de meter

Het tweede hoofdhuitgangspunt is dat het budget geminimaliseerd wordt:

  • Oppervlakte efficiente indeling
  • Low cost, low maintenance, low tech
  • Ruwbouw is afbouw
  • Zelfbouw voor zover mogelijk

Vanuit de gemeente is de eis gesteld dat alle functies onder één dak moeten plaats vinden, en vanuit Arjen en Else is de eis gesteld dat binnen en buiten in elkaar over moeten vloeien.

Project Details

Categorie:
Werkschuur met bijbehorende functies
Winkel met opslag
Woonhuis Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
411 m2 / 2500 m3

Locatie:
Voorthuizen

“Na jaren van dromen, plannen maken, wensen en eisen opschrijven wist Michel al deze informatie en al onze gedachtenkronkels om te zetten in een ontwerp voor ons woon-werk-huis waar we in gedachten al doorheen konden lopen, waar we konden werken en wat direct als thuis voelde.”

Arjen van Slooten