Woonhuis familie Essink

Deze zelfvoorzienende houtskeletwoning is volledig opgebouwd met natuurlijke bouwmaterialen en is volledig afgestemd op zijn omgeving qua oriëntatie en qua bezonning.

Het ontwerp van deze woning kan met recht een ‘gezamenlijk’ ontwerp genoemd worden. Gedurende alle stappen binnen het ontwerp traject heeft onze opdrachtgever ons van input voorzien. Hierdoor hebben we stap-voor-stap kunnen toewerken naar de uiteindelijke woning. Dit maakte dat het ontwerpproces langzamer ging dan we gewend zijn, maar heeft uiteindelijk geresulteerd in een woning waarvan de opdrachtgever het gevoel heeft dat dit echt hun woning is.

Bijzonder aan het geheel is het verschil tussen de lijnen van het dak en de lijnen van de muren. Er is gezocht naar een bepaalde dynamiek… niet alleen in de vormentaal van de woning, maar ook in het gebruik van materialen. Door de wijkende lijnen van de vijfhoekige plattegrond is er een woning ontstaan met een ruimtelijke werking, die je vanaf de buitenkant niet zou verwachten. Ook het contact met het omliggende landschap en de gewenste lichtinval zijn aspecten van deze woning die je niet in één oogopslag zou verwachten.

Al met al een prachtig huis met mooi en helder materiaalgebruik, verrassend veel ruimte binnen en bezield door de opdrachtgever.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
HSB met hennep isolatie

Jaar:
2017 – 2019

Oppervlakte:
217 m2 / 725 m3

Lokatie:
Westendorp

Het is hier fantasties!

Gerben en Irene Essink