Woonhuis Hans en Corinne in Peinder Mieden (Kavel 44)

Uniek
Aan de rand van het dorp Opeinde, vlakbij Drachten, ligt een fraai agrarisch coulisselandschap van 87 hectare groot. Het gebied is kenmerkend voor dit deel van Fryslân: een groen en halfopen landschap met weilanden, afgewisseld met boomsingels en water.
Maximaal 44 kopers krijgen hier de unieke mogelijkheid om te wonen in de natuur. Zij worden, naast eigenaar van hun eigen kavel, ook – als groep – eigenaar en beheerder van het omliggende landschap. Bewoners bepalen zélf hoe de bebouwing van het gebied eruit komt te zien. Er is geen welstandstoets.

De naam
De naam De Peinder Mieden refereert aan de Friese naam van Opeinde; De Pein. Mieden verwijst naar de vroegere functie van het gebied ten zuiden van Opeinde als hooiland. Een gebied dat ‘s winters veelal onder water stond en alleen ‘s zomers geschikt was voor het weiden van vee en het winnen van hooi.

De opdracht
“We willen een woning die zo ecologisch mogelijk is, maar we willen niet het proefkonijn zijn van Nederland en het mag ook niet teveel kosten. Het huis moet levensloopbestendig zijn, licht en ruim zijn en veel contact met de tuin hebben. En het mag wel een beetje apart zijn.”

Kenmerkend aan deze woning is de lichtstraat die 2 halve cirkels met elkaar verbindt. Door deze straat loopt de tuin als het ware het huis in, waarbij vaste definities als “keuken” of “woonkamer” komen te vervallen. Het is 1 grote open ruimte die vrijelijk ingedeeld en gebruikt kan worden.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2016 – 2020

Oppervlakte:
220 m2 / 700 m3

Lokatie:
Peinder Mieden / Drachten

Beste Michel,

Het wordt wel heel mooi! 

Hans en Corinne