Woonhuis Henk Schuring

Geinspireerd door het bekende “Falling Water House” van de architect Frank Lloyd Wright, was eigenaar Henk Schuring aanvankelijk van plan ook zo’n soort ontwerp te bouwen. “Maar het moest natuurlijk passen in het beeld ambitieplan van de gemeente en die had voor de buurt juist plannen om strak en in de hoogte te bouwen.” Een nul-energiewoning van twaalf meter hoog zou het uiteindelijk worden. Gebouwd met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro en leem. Ondanks de beperking vanuit de gemeente zou het desalniettemin een bijzondere woning worden, waar, net zoals in de jaren dertig woning van Wright, een stapeling van terrassen en doorgaande glasstroken worden gebruikt.

“Ik heb ervoor gekozen om samen te werken met ORIO architecten, die niet onbekend is met energiezuinig bouwen en duurzame materialen. Het is de bedoeling dat de buurt, die heel toepasselijk “De Hoogte” heet, er eigentijds uit gaat zien. Net zoals het voorbeeldhuis is hier sprake van organische architectuur waarin de mens centraal staat. Balans is heel erg belangrijk.. met name het evenwicht tussen werken en leven.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Passief Huis
Prefab houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2006 – 2009

Oppervlakte:
345m2 / 1190 m3

Lokatie:
Kampen

Voor ons was belangrijk dat je bekent was met strobouw en kennissen in die wereld had.
Je had bij de kennismaking ook je map met tekeningen bij je. Dat sloot niet helemaal aan, maar het verbindende element was onze belangstelling voor autarkisch bouwen. Het ecologisch bouwen zit bij jou ook diep en dat voelde ik.

Het was een moeilijk proces, maar ik ben nog steeds oprecht verbaast, hoe mooi jij dingen aan elkaar laat aansluiten. Het idee om het dak met 1 meter te verhogen was van mij, maar de geweldige doorgaande lijn van dakrand langs serre naar balkonrand is van jou.

Ik kijk daar nog steeds met plezier naar en vertel mensen altijd dat dit een reden is om voor een architect te kiezen.

Alle kanten van de woning zijn bijzonder en lijken niet op elkaar, maar vormen wel een geheel.
Ik ben je daar nog steeds dankbaar voor.

Henk Schuring