Woonhuis “Zonnewende” in Peinder Mieden (Kavel 43)

Uniek
Aan de rand van het dorp Opeinde, vlakbij Drachten, ligt een fraai agrarisch coulisselandschap van 87 hectare groot. Het gebied is kenmerkend voor dit deel van Fryslân: een groen en halfopen landschap met weilanden, afgewisseld met boomsingels en water.
Maximaal 44 kopers krijgen hier de unieke mogelijkheid om te wonen in de natuur. Zij worden, naast eigenaar van hun eigen kavel, ook – als groep – eigenaar en beheerder van het omliggende landschap. Bewoners bepalen zélf hoe de bebouwing van het gebied eruit komt te zien. Er is geen welstandstoets.

De naam
De naam De Peinder Mieden refereert aan de Friese naam van Opeinde; De Pein. Mieden verwijst naar de vroegere functie van het gebied ten zuiden van Opeinde als hooiland. Een gebied dat ‘s winters veelal onder water stond en alleen ‘s zomers geschikt was voor het weiden van vee en het winnen van hooi.

De opdracht
Rob en Florien wilden een woning die licht, ruim en hoog was, speels van opzet, met optimaal contact met de omliggende natuur en waarbij het gebouw zou opgaan in het landschap. Het resultaat is een “Aardehuis” waarbij het woongedeelte compleet transparant is en waarbij de overige ruimtes zijn opgenomen in een groene heuvel. Om oververhitting in de zomer te voorkomen is een pergola voor de zuidgevel geplaatst die in de zomer begroeid zal worden met eetbare planten zoals druiven en kiwi’s.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2016 – 2020

Oppervlakte:
170 m2 / 680 m3

Lokatie:
Peinder Mieden / Drachten

We zijn bij ORIO terecht gekomen, omdat bijna alle huizen die we mooi vinden op internet door Michel zijn ontworpen. Michel begrijpt goed waar we naar op zoek zijn. De samenwerking verloopt erg prettig. We kijken uit naar het moment dat we ook werkelijk in dit prachtige huis, op deze magnifieke plek, wonen.

Rob en Florien