Aardewoning – Slijk Ewijk

Aardewoning – Slijk Ewijk

Aardewoning met 2 vakantiewoningen

Dit innovatieve en uitdagende project behelst de bouw van een aardewoning met twee bijgebouwen, recreatie woningen, waarbij gebruik zal worden gemaakt van een zogeheten Reciprocal Frame Structure (RFS). Na een onderzoek van meer als een jaar en een studie van de TU Eindhoven kunnen we constateren dat de RFS als constructievorm prima toepasbaar is, maar dat de theoretische onderbouwing, lastig is. Gelukkig hebben we hier in goed overleg met de gemeente Slijk-Ewijk een oplossing voor gevonden. We kunnen eerst de constructie van de woning bouwen en aansluitend de constructieve berekeningen maken en aanleveren.

In tegenstelling tot een “earthship” is dit een woning die een onderdeel zal gaan vormen met het landschap. Daarmee is het dan ook geen gebouw in de traditionele zin van het woord. Los van de uiterlijke verschijningsvorm is het natuurlijk wel een woning die geheel zelfvoorzienend zal zijn.

Belangrijk uitgangspunt is de lichtval vanuit het zuiden vs de zichbaarheid t.o.v. de dijk en de wens van een groene oase. De serre annex patio is een buitenruimte die in huis geplaatst zal worden en een belangrijk onderdeel zal zijn van de ruimtelijke beleving, maar ook het gewenste licht zal brengen in de woning. De constructie van boomstammen zal als een visueel net zichtbaar blijven, waarbij de strobalen aan de onderzijde zullen worden afgewerkt met leemstuc.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
2 vakantiewoningen
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2014 – 2018

Oppervlakte:
180 m2 / 600 m3
60 m2 / 200 m3

Lokatie:
Slijk Ewijk

Het moment waarop ik je leerde kennen heeft een groot effect gehad op de realisatie van mijn droomwens. Door jouw open-mind en inlevingsvermogen was je direct in staat mijn nog ruwe ideeën om te zetten in een beeldtaal die me raakte. Door mijn wens en visie als uniek te zien en niet terug te vallen op variaties van eerdere opleveringen kon er een proces ontstaan waarin er ruimte was om “wilde” ideeën te exploreren en uiteindelijk te komen tot een geweldig ontwerp.

De totstandkoming van het ontwerp voelde als een gemeenschappelijke ontdekkingstocht. Door buiten de geijkte kaders denken en anderen bij het proces te betrekken kwam er steeds een soort gedreven creatieve denktank tot stand waarin jij de (ver)bindende kracht was. Kunstenaars, wetenschappers , professionals op diverse terreinen op momenten leek het wel of ze allen besmet raken van het reciprocal-virus.

We zijn nu bijna 2 jaar bezig met het ontwerp wat door zijn uniekheid ook voor de nodige uitdagingen en tegenslagen heeft gezorgd maar waarvan het einddoel nu in zicht is. Een ding weet ik zeker, geen andere architect had op een betere wijze vorm kunnen geven aan mijn droomwens. Ik heb het gevoel dat je een vriend en inspirator geworden bent. Ik hoop dat je nog velen mag begeleiden naar de realisatie van hun dromen.

Eric Bossink

Hoeve Cortenoever – Brummen

Hoeve Cortenoever – Brummen

Hoeve Cortenoever in Brummen

De woning is ontworpen vanuit het perspectief van inpassing in het landschap en zichtlijnen tussen de nieuwe bebouwing op het terrein. Belangrijk onderdeel is de omkadering van de woning aan de zijde van de dijk. Hier is het uiterlijk gewenst van een kademuur met oude stenen en romantische staldeuren. Aan de kant van het erf opent de woning zich en laat het zijn ware ecologische aard zien.

Het veebedrijf van de familie Breukink wordt verplaatst vanwege het project “Ruimte voor de Rivier”. De bouw van Hoeve Cortenoever volgt nadat de stal gebouwd is. Hemelsbreed wordt het bedrijf met 600 meter verplaatst.

Vanwege energetisch oogpunt is besloten om de slaapkamers op de begane grond te plaatsen en te bedekken met aarde. De warme verblijfsruimten zijn op de verdieping geplaatst.
Omdat deze ruimten ten alle tijden en voor iedereen toegankelijk moeten zijn, is een talud aangebracht die langzaam overgaat in het omliggende landschap.

Project Details

Categorie:
Bedrijfswoning
Houtskelet met vlas en stro isolatie

Jaar:
2014 – 2017

Oppervlakte:
330 m2 / 950 m3

Lokatie:
Brummen

“Ons droomhuis, waar de keuken het hart van de woning is, met mooie zichtlijnen over het erf, de stal en de weide waar onze koeien grazen. Het huis die ons geborgenheid, zonlicht, warmte, verkoeling en rust geeft. Ons droomhuis is een zonnewende in ons leven, een nieuwe plek die ons leven markeert. We kijken uit naar het moment dat we er in mogen wonen, dat dit ons thuis wordt. Dankzij Michel en zijn team is dit bijzondere huis geboren. Onze tegengestelde wensen zijn in een ontwerp gekomen. Het is een feest om ons huis te zien groeien!”

Jan Willem en Michaela

Kavel 43 – Peinder Mieden

Kavel 43 – Peinder Mieden

Kavel 43 / Woonhuis “Zonnewende” in Peinder Mieden

Uniek
Aan de rand van het dorp Opeinde, vlakbij Drachten, ligt een fraai agrarisch coulisselandschap van 87 hectare groot. Het gebied is kenmerkend voor dit deel van Fryslân: een groen en halfopen landschap met weilanden, afgewisseld met boomsingels en water.
Maximaal 44 kopers krijgen hier de unieke mogelijkheid om te wonen in de natuur. Zij worden, naast eigenaar van hun eigen kavel, ook – als groep – eigenaar en beheerder van het omliggende landschap. Bewoners bepalen zélf hoe de bebouwing van het gebied eruit komt te zien. Er is geen welstandstoets.

De naam
De naam De Peinder Mieden refereert aan de Friese naam van Opeinde; De Pein. Mieden verwijst naar de vroegere functie van het gebied ten zuiden van Opeinde als hooiland. Een gebied dat ‘s winters veelal onder water stond en alleen ‘s zomers geschikt was voor het weiden van vee en het winnen van hooi.

De opdracht
Rob en Florien wilden een woning die licht, ruim en hoog was, speels van opzet, met optimaal contact met de omliggende natuur en waarbij het gebouw zou opgaan in het landschap. Het resultaat is een “Aardehuis” waarbij het woongedeelte compleet transparant is en waarbij de overige ruimtes zijn opgenomen in een groene heuvel. Om oververhitting in de zomer te voorkomen is een pergola voor de zuidgevel geplaatst die in de zomer begroeid zal worden met eetbare planten zoals druiven en kiwi’s.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2016 – …

Oppervlakte:
170 m2 / 680 m3

Lokatie:
Peinder Mieden / Drachten

We zijn bij ORIO terecht gekomen, omdat bijna alle huizen die we mooi vinden op internet door Michel zijn ontworpen. Michel begrijpt goed waar we naar op zoek zijn. De samenwerking verloopt erg prettig. We kijken uit naar het moment dat we ook werkelijk in dit prachtige huis, op deze magnifieke plek, wonen.

Rob en Florien

Aardehuizen – Olst

Aardehuizen – Olst

Aardehuizen in Olst

De aardehuizen in Olst zijn geinspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste earthships dateren van 40 jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zo veel mogelijk – zijn bepalend in de bouw. Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. Voor het Nederlandse klimaat was het nodig om het concept van een earthship te veranderen naar de Nederlandse situatie. Hiermee is ook de term Earthship verandert in Aardehuis.

Als een collectief van particuliere opdrachtgevers heeft de vereniging Aardehuis Nederland in totaal 23 woningen en een gemeenschapshuis gebouwd. 12 woningen hebben een noordmuur van autobanden – gevuld met aangestampte aarde – die het dak mede ondersteunt. In de overige 11 woningen hebben we dit vervangen door strobalen – het dak leunt daar op een houtskelet. Het dak heeft een hellingshoek van 9 graden om de zon optimaal op te vangen: in de winter achterin het huis, in de zomer geen of weinig zon in het huis.

Kenmerkend is de zongerichtheid- de woningen hebben een glazen gevel aan de zuidkant. De beschutting van de noordmuur van autobanden, een talud van aarde en een groen dak zijn belangrijk voor de thermische massa. Een Aardehuis is uitstekend geïsoleerd en de energieprestatie coëfficiënt is nul of bijna nul. Bij verwarmen gebeurt met een leemkachel of een houtkachel of warmtepomp. Grondwater wordt gezuiverd voordat het gebruikt wordt als drinkwater en er is een eigen rioolzuivering in de vorm van een helofytenfilter.

Project Details

Categorie:
CPO project
23 woningen, geschakeld
1 buurthuis
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2009 – 2015

Oppervlakte:
75 – 175 m2 / 260 – 650 m3

Lokatie:
Olst

wat bij jou anders is… of liever gezegd kenmerkend
– strobouwspecialist

– enthousiasme en inzet “bovengemiddeld”
– open en positief ten aanzien van samenwerking
– in de basis pragmatisch, maar met spirituele interesse

Hyco Verhaagen