Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet, Zeewolde

Een passiefhuis van kalkhennep in een dynamische vormentaal en afgewerkt met hoogwaardige ecologische en biobased bouwmaterialen… dat is hoe ik het beste ons ontwerp van de woning van Gerard en Monique in Zeewolde kan omschrijven.

Niet alleen is gekozen voor het bouwmateriaal Kalkhennep om de buitenmuren mee op te bouwen, de afwerking van de gevels en het dak is ook van een hoog niveau. Zo is gekozen voor kalkstuc, accoya houten gevel delen en een rieten kap.

Ook in het interieur is gekozen voor hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen zoals accoya houten balken en kolommen en leemstuc en leemfinish op alle muren.

Juist het “spel” tussen deze verschillende ecologische materialen en de wijkende hoeken die dit ontwerp kent, maakt deze woning verrassend. Iedere gevel is uniek en in overeenstemming gebracht met de functie van de gevel: open en transparant richting het zuiden, gesloten en warm richting de weg.

 

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Kalkhennep passiefhuis

Jaar:
2017 – 2019

Oppervlakte:
326 m2 / 1115 m3

Lokatie:
Zeewolde

Michel, je hebt geholpen met het ontwerpen van ons huis, onze ‘jas’. Deze jas moet passen en mooi staan. We willen er goed in kunnen bewegen, het huis moet functioneel zijn. De stof van de jas, de materialen van het huis moeten goed voelen. Michel is er boven verwachting in geslaagd om een huis te ontwerpen dat ons past en hopelijk straks gaat voelen als een warme, comfortabele jas.

Het fijne bij het ontwerpen met Michel is dat hij onze soms uiteenlopende meningen op een prettige manier weet samen te voegen. Hij voelt goed en snel aan wat een ieder wil en komt met het juiste idee. We zullen ons beide thuis gaan voelen in Zonnegroet, ‘een huis op het lijf ontworpen’!

Gerard en Monique Smit

The Sea Flower

The Sea Flower

 

 

 

 

The Sea Flower

“The Sea Flower” is een energetische woning, waarbij de nadruk ligt op beleving en waarin verschillende ervaringen gecombineerd worden.In die zin is het geen huis zoals wij een huis kennen, maar een uitdrukking van energie. De beweging tussen de ervaringen is een integraal onderdeel van de beleving van deze woning: iedere keer anders, afhankelijk van het moment van de dag.

Het idee voor deze woning komt voort uit de wens om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen op een manier die mensen zal aanspreken. Architectuur mag een zichtbaar en spectaculair schouwspel zijn, een plek waar verschillende emoties worden opgeroepen en waarbij geleefd kan worden op een vreugdevolle en liefdevolle manier.

In plaats van de focus te leggen op een “groene” architectuur waarbij het groen een zichtbaar en belangrijk onderdeel van een woning is, wilden we met dit ontwerp juist de focus leggen op de verhoudingen uit de natuur. Zo is gebruik gemaakt van de “Flower of Life” als onderlegger voor de plattegronden en vormt de “Vesica Piscis” de basis van de verschillende daken. Het is echter niet alleen de vormentaal die de balans brengt, maar ook de onderlinge samenhang tussen de verschillende onderdelen.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa’s

Jaar:
2019

Oppervlakte:
550 m2 / 2750 m3

Locatie:
Nog te bepalen

“Durf te dromen”

Michel Post

Twee Eenheid – Den Dungen

Twee Eenheid – Den Dungen

Twee Eenheid – Den Dungen

Hoe bijzonder is het als een woning “leeft” en de omgeving is ingericht. Van tekening naar droomhuis !!!

De naam “Twee Eenheid” hebben de opdrachtgevers zelf verzonnen en staat voor de 2 seperate Levens die verbonden zijn in (of tot ) een Eenheid. De schuurwoning is een bekend “archetype”, maar je hebt variaties in de uitvoering. In dit geval zijn de wanden en daken geisoleerd met strobalen en los van de doorlopende dakpannen is er gebruik gemaakt van plaatselijk Peppelhout en zwart Xyhlo hout. Ook in de woning is zoveel mogelijk gezocht naar plaatselijke materialen. Bomen die gekapt werden zijn gebruikt voor het interieur en de vensterbanken en constructieve balken en kolommen komen uit nabij gelegen boerderijen. Naast het hoofdvolume zijn er ook een aantal bijgebouwen, die tesamen een “hofje” vormen aan de binnenzijde.

Een markant details is de boom die precies op het kruispunt staat van 2 Fibonnaci spiralen… de verhoudingen waarmee zowel het hoofdvolume als de bijgebouwen zijn opgezet.

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskeletbouw met stro-isolatie

Jaar:
2017 – 2020

Oppervlakte:
204 m2 / 663 m3

Locatie:
Den Dungen

Michel is een architect die persoonlijke wensen en dromen  kan omzetten in een gezonde, duurzame, leefbare woon/leef en werkplek.

 Met geduld en krachtig meebewegen heeft hij onze dromen nog groter weten te maken en naar onze grote tevredenheid een prachtig ontwerp gecreëerd.

George en Corine twee-eenheid Den Dungen

Woonhuis “Ivo & Anita” – Oosterwold, Almere

Woonhuis “Ivo & Anita” – Oosterwold, Almere

Strobalen woning “Ivo & Anita” / kavel 252 in Almere Oosterwold

Een bijzondere woning voor een bijzonder gezin.

Stralingsarm, ecologisch, biobased en heel veel zelf willen en kunnen doen… en dit alles met een enorme veerkracht.
Ooit zijn we begonnen met een organische ronde woning met een reciprocal dak constructie. Een huis dat een beweging in zich had en die met strobalen en boomstammen gebouwd zou gaan worden.
Toen, door een archeologische vondst, op deze locatie niet meer gebouwd kon worden, is op een nieuwe locatie een compleet nieuw idee voor een woning ontstaan. 

In plaats van een ingewikkelde organische vorm, is nu gekozen voor een zo optimaal mogelijk ingedeelde woning, waarbij met name de woonkamer en vooral de keuken echte blikvangers zijn geworden. De keuken is het echte hart van de woning. De ooit bedachte boomstammen worden nu meer decoratief gebruikt, alhoewel het fraaie balkon door kastanje houten stammen wordt ondersteund. De trap en binnendeuren zijn zelf gemaakt en ook het maken van het geraamte van de woning, het plaatsen van de strobalen, de leemstuc, het sedum dakpakket en de houten buitenafwerking zijn allemaal door de opdrachtgevers zelf aangebracht. 

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskeletbouw met stro-isolatie

Jaar:
2019 – 2021

Oppervlakte:
138 m2 / 486 m3

Locatie:
Oosterwold

We zijn er nog niet, maar wat wordt het een fantastisch huis. 

Ivo & Anita

De Leestuin – Oosterwold, Almere

De Leestuin – Oosterwold, Almere

Woonhuis “De Leestuin” in Almere Oosterwold

Een eenvoudige woning. Niet te groot en gebouwd met ecologische bouwmaterialen. Efficient maar wel ruim en vooral licht… veel licht en ruimtelijk. Dit waren een aantal kernwoorden waarmee wij gestart zijn bij het ontwerpen van deze bijzondere ecologische woning. 

Het resultaat is een zeer compacte, lichte en ruim aanvoelende woning die binnen en buiten met elkaar laat overvloeien. Er zijn geen gangen binnen dit ontwerp en ruimtes vloeien op een natuurlijke manier in elkaar over. 

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskeletbouw met stro-isolatie

Jaar:
2019 – 2020

Oppervlakte:
116 m2 / 471 m3

Locatie:
Oosterwold

Terwijl we aan het werk zijn zien we tussendoor allerlei dingen voorbij komen waar we blij van worden. Wij verheugen ons op een fijne toekomst in De Leestuin.

Dorothee Postel