Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet, Zeewolde

Een passiefhuis van kalkhennep in een dynamische vormentaal en afgewerkt met hoogwaardige ecologische en biobased bouwmaterialen… dat is hoe ik het beste ons ontwerp van de woning van Gerard en Monique in Zeewolde kan omschrijven.

Niet alleen is gekozen voor het bouwmateriaal Kalkhennep om de buitenmuren mee op te bouwen, de afwerking van de gevels en het dak is ook van een hoog niveau. Zo is gekozen voor kalkstuc, accoya houten gevel delen en een rieten kap.

Ook in het interieur is gekozen voor hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen zoals accoya houten balken en kolommen en leemstuc en leemfinish op alle muren.

Juist het “spel” tussen deze verschillende ecologische materialen en de wijkende hoeken die dit ontwerp kent, maakt deze woning verrassend. Iedere gevel is uniek en in overeenstemming gebracht met de functie van de gevel: open en transparant richting het zuiden, gesloten en warm richting de weg.

 

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Kalkhennep passiefhuis

Jaar:
2017 – 2019

Oppervlakte:
326 m2 / 1115 m3

Lokatie:
Zeewolde

Michel, je hebt geholpen met het ontwerpen van ons huis, onze ‘jas’. Deze jas moet passen en mooi staan. We willen er goed in kunnen bewegen, het huis moet functioneel zijn. De stof van de jas, de materialen van het huis moeten goed voelen. Michel is er boven verwachting in geslaagd om een huis te ontwerpen dat ons past en hopelijk straks gaat voelen als een warme, comfortabele jas.

Het fijne bij het ontwerpen met Michel is dat hij onze soms uiteenlopende meningen op een prettige manier weet samen te voegen. Hij voelt goed en snel aan wat een ieder wil en komt met het juiste idee. We zullen ons beide thuis gaan voelen in Zonnegroet, ‘een huis op het lijf ontworpen’!

Gerard en Monique Smit

The Sea Flower

The Sea Flower

 

 

 

 

The Sea Flower

“The Sea Flower” is een energetische woning, waarbij de nadruk ligt op beleving en waarin verschillende ervaringen gecombineerd worden.In die zin is het geen huis zoals wij een huis kennen, maar een uitdrukking van energie. De beweging tussen de ervaringen is een integraal onderdeel van de beleving van deze woning: iedere keer anders, afhankelijk van het moment van de dag.

Het idee voor deze woning komt voort uit de wens om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen op een manier die mensen zal aanspreken. Architectuur mag een zichtbaar en spectaculair schouwspel zijn, een plek waar verschillende emoties worden opgeroepen en waarbij geleefd kan worden op een vreugdevolle en liefdevolle manier.

In plaats van de focus te leggen op een “groene” architectuur waarbij het groen een zichtbaar en belangrijk onderdeel van een woning is, wilden we met dit ontwerp juist de focus leggen op de verhoudingen uit de natuur. Zo is gebruik gemaakt van de “Flower of Life” als onderlegger voor de plattegronden en vormt de “Vesica Piscis” de basis van de verschillende daken. Het is echter niet alleen de vormentaal die de balans brengt, maar ook de onderlinge samenhang tussen de verschillende onderdelen.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa’s

Jaar:
2019

Oppervlakte:
550 m2 / 2750 m3

Locatie:
Nog te bepalen

“Durf te dromen”

Michel Post

Woonhuis “Ivo & Anita” – Oosterwold, Almere

Woonhuis “Ivo & Anita” – Oosterwold, Almere

Strobalen woning “Ivo & Anita” / kavel 252 in Almere Oosterwold

Een bijzondere woning voor een bijzonder gezin.

Stralingsarm, ecologisch, biobased en heel veel zelf willen en kunnen doen… en dit alles met een enorme veerkracht.
Ooit zijn we begonnen met een organische ronde woning met een reciprocal dak constructie. Een huis dat een beweging in zich had en die met strobalen en boomstammen gebouwd zou gaan worden.
Toen, door een archeologische vondst, op deze locatie niet meer gebouwd kon worden, is op een nieuwe locatie een compleet nieuw idee voor een woning ontstaan. 

In plaats van een ingewikkelde organische vorm, is nu gekozen voor een zo optimaal mogelijk ingedeelde woning, waarbij met name de woonkamer en vooral de keuken echte blikvangers zijn geworden. De keuken is het echte hart van de woning. De ooit bedachte boomstammen worden nu meer decoratief gebruikt, alhoewel het fraaie balkon door kastanje houten stammen wordt ondersteund. De trap en binnendeuren zijn zelf gemaakt en ook het maken van het geraamte van de woning, het plaatsen van de strobalen, de leemstuc, het sedum dakpakket en de houten buitenafwerking zijn allemaal door de opdrachtgevers zelf aangebracht. 

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskeletbouw met stro-isolatie

Jaar:
2019 – 2021

Oppervlakte:
138 m2 / 486 m3

Locatie:
Oosterwold

We zijn er nog niet, maar wat wordt het een fantastisch huis. 

Ivo & Anita

De Leestuin – Oosterwold, Almere

De Leestuin – Oosterwold, Almere

Woonhuis “De Leestuin” in Almere Oosterwold

Een eenvoudige woning. Niet te groot en gebouwd met ecologische bouwmaterialen. Efficient maar wel ruim en vooral licht… veel licht en ruimtelijk. Dit waren een aantal kernwoorden waarmee wij gestart zijn bij het ontwerpen van deze bijzondere ecologische woning. 

Het resultaat is een zeer compacte, lichte en ruim aanvoelende woning die binnen en buiten met elkaar laat overvloeien. Er zijn geen gangen binnen dit ontwerp en ruimtes vloeien op een natuurlijke manier in elkaar over. 

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskeletbouw met stro-isolatie

Jaar:
2019 – 2020

Oppervlakte:
116 m2 / 471 m3

Locatie:
Oosterwold

Terwijl we aan het werk zijn zien we tussendoor allerlei dingen voorbij komen waar we blij van worden. Wij verheugen ons op een fijne toekomst in De Leestuin.

Dorothee Postel

Villa Kerckebosch – Zeist

Villa Kerckebosch – Zeist

Villa Kerckebosch

Deze vrijstaande villa is gebouwd volgens de principes van bio-based bouwen en is een goed voorbeeld van organische en energetische architectuur. De vorm van het gebouw is ingegeven door de opdrachtgevers en de locatie waarbij we zoveel mogelijk geprobeerd hebben om bestaande bomen te handhaven. Met de lage zijde van het dak richt het gebouw zich op de weg; met de hoge zijde “opent” het gebouw zich richting het bos.

Qua materiaalgebruik is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, vlas, houtvezel, leem en kalk en is het dak bedekt met een sedum en leistenen. In de woning zijn geen folies toegepast waardoor gebruik wordt gemaakt van het natuurlijk vocht absorberend vermogen van het organisch isolatiemateriaal en de leemstuc. Qua techniek is gebruik gemaakt van ClimaRad radiatoren, vloerverwarming, een WTW-systeem voor warm water en een gesloten ventilatiesysteem.

 

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met vlas isolatie

Jaar:
2013 – 2016

Oppervlakte:
475 m2 / 1250 m3

Lokatie:
Zeist

Wat ik bijzonder vind is in eerste instantie je vormgeving /vormentaal. Je bevlogenheid en inspiratie mbt anders / ecologisch bouwen heeft ook meegespeeld in de keuze voor Orio. Nu we zo lang aan het werk zijn is je betrokkenheid , je inlevingsvermogen me opgevallen als zeer sterke kwaliteit. Je bent in staat om onze wensen te vertalen in een beeld /vorm waarbij je ook nog eens onze soms uiteenlopende wensen kan verbinden. En dat alles met een niet te stuiten optimisme en vertrouwen!

Caroline Egbers