Villa Kerckebosch – Zeist

Villa Kerckebosch – Zeist

Villa Kerckebosch

Deze vrijstaande villa is gebouwd volgens de principes van bio-based bouwen en is een goed voorbeeld van organische en energetische architectuur. De vorm van het gebouw is ingegeven door de opdrachtgevers en de locatie waarbij we zoveel mogelijk geprobeerd hebben om bestaande bomen te handhaven. Met de lage zijde van het dak richt het gebouw zich op de weg; met de hoge zijde “opent” het gebouw zich richting het bos.

Qua materiaalgebruik is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, vlas, houtvezel, leem en kalk en is het dak bedekt met een sedum en leistenen. In de woning zijn geen folies toegepast waardoor gebruik wordt gemaakt van het natuurlijk vocht absorberend vermogen van het organisch isolatiemateriaal en de leemstuc. Qua techniek is gebruik gemaakt van ClimaRad radiatoren, vloerverwarming, een WTW-systeem voor warm water en een gesloten ventilatiesysteem.

 

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met vlas isolatie

Jaar:
2013 – 2016

Oppervlakte:
475 m2 / 1250 m3

Lokatie:
Zeist

Wat ik bijzonder vind is in eerste instantie je vormgeving /vormentaal. Je bevlogenheid en inspiratie mbt anders / ecologisch bouwen heeft ook meegespeeld in de keuze voor Orio. Nu we zo lang aan het werk zijn is je betrokkenheid , je inlevingsvermogen me opgevallen als zeer sterke kwaliteit. Je bent in staat om onze wensen te vertalen in een beeld /vorm waarbij je ook nog eens onze soms uiteenlopende wensen kan verbinden. En dat alles met een niet te stuiten optimisme en vertrouwen!

Caroline Egbers

Buitenplaats Kustlicht – Zoutelande

Buitenplaats Kustlicht – Zoutelande

Buitenplaats Zoutelande

In het zonnige Zeeland wordt een nieuw landgoed gebouwd, dat gezien zijn materiaalgebruik uniek is qua vorm en omvang. Het is een perfect voorbeeld van een gebouw dat gebouwd is met natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, stro, leem en kalk, en dat qua vormgeving refereert naar een meer klassiekere vormentaal.

Binnen een landgoedregeling is het mogelijk om een woonbestemming te creëren op een landbouwbestemming, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Een daarvan is de grootte van het perceel, een andere voorwaarde is dat het terrein moet worden opengesteld voor publiek. Voordat we begonnen met bouwen heeft de opdrachtgever een bos aangeplant met voetpaden die aansluiten bij bestaande wandelpaden van Staats Bosbeheer.

Het complete plan bestaat uit een hoofdgebouw voor 3 huishoudens, waarbij de uitkijktoren het centrale hart is, en 2 bijpassende bijgebouwen. Via een lange oprijlaan kom je op een plein dat door deze 3 gebouwen omgrenst wordt. Via de poort van het eerste bijgebouw kom je op een parkeerplaats, met aangrenzend een speelveldje voor kinderen. De foto’s laten het eerste bijgebouw zien.

Het zal nog enkele jaren duren voordat het gehele project voltooid zal zijn, maar aan alles is nu al te zien en te voelen dat het uitgangspunt “gezondheid en kwaliteit” is.

Project Details

Categorie:
Bijgebouw Landgoed
Buitenplaats Zoutelande
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2011 – 2016

Oppervlakte:
225 m2 / 1650 m3

Lokatie:
Zoutelande

De Elzenkamp – Voorthuizen

De Elzenkamp – Voorthuizen

Biologische tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen

In 2008 zijn Arjen en Else gestart met een biologische tuinderij waarbij ze ruim vijftig verschillende soorten per jaar telen en afzetten in de regio van Voothuizen. Een deel hiervan wordt verkocht in een ‘veldwinkel’.
De tuinderij wordt verhuisd naar een nieuwe locatie op 600 meter afstand van hun huidige locatie. Hier ontstaat de mogelijkheid voor de bouw van een grote werkschuur, de ‘veldwinkel’ en een woonhuis.

De uitgangspunten voor de nieuwe bebouwing zijn op te splitsen in twee hoofdgroepen. Het eerste hoofduitgangspunt is een minimale impact op het milieu.

Dit betekent:

  • Een composteerbaar huis
  • Biobased
  • Circulair gebouwd
  • Energieneutraal / gasloos / nul op de meter

Het tweede hoofdhuitgangspunt is dat het budget geminimaliseerd wordt:

  • Oppervlakte efficiente indeling
  • Low cost, low maintenance, low tech
  • Ruwbouw is afbouw
  • Zelfbouw voor zover mogelijk

Vanuit de gemeente is de eis gesteld dat alle functies onder één dak moeten plaats vinden, en vanuit Arjen en Else is de eis gesteld dat binnen en buiten in elkaar over moeten vloeien.

Project Details

Categorie:
Werkschuur met bijbehorende functies
Winkel met opslag
Woonhuis Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
411 m2 / 2500 m3

Locatie:
Voorthuizen

“Na jaren van dromen, plannen maken, wensen en eisen opschrijven wist Michel al deze informatie en al onze gedachtenkronkels om te zetten in een ontwerp voor ons woon-werk-huis waar we in gedachten al doorheen konden lopen, waar we konden werken en wat direct als thuis voelde.”

Arjen van Slooten

Proeftuin Boskoop – Boskoop

Proeftuin Boskoop – Boskoop

Proeftuin Boskoop / 24 zorg-eenheden Gemiva-SVG in Boskoop

Op de locatie “Proeftuin van Holland” in Boskoop komt een gebouw dat 24 zorg-eenheden zal bevatten voor Gemiva-SVG. Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking.

Gelegen in het Groene Hart van Nederland, centraal tussen de grote steden, ligt een unieke locatie voor recreatieve en natuureducatieve activiteiten. Boskoop, van oudsher hét centrum voor de sierteeltsector, herbergt dit project. De Proeftuin van Holland is een informatief en educatief centrum voor én over de sierteeltsector voor professioneel gebruik en met recreatieve mogelijkheden voor de consument.

De kracht van de combinatie van zorgbehoefte en aanwezigheid van groen zorgen voor optimale omstandigheden om mensen weer terug te brengen in hun eigen kracht. De vorm van het gebouw, het materiaalgebruik en de logische routing van- en naar het gebouw dragen allemaal bij aan een gezond leefklimaat waar het heerlijk verblijven zal zijn.

Project Details

Categorie:
Zorgwoningen
24 zorg-eenheden met ondersteuning Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
1650 m2 / 5.500 m3

Locatie:
Proeftuin van Holland / Boskoop

Heuvelrijk – Boxtel

Heuvelrijk – Boxtel

Heuvelrijk in Boxtel

Iedereen die geïnteresseerd is in ecologisch bouwen zou de Twaalf Ambachten in Boxtel kunnen kennen. Sinds de oprichting van De Twaalf Ambachten in 1978 hebben zij zich bezig gehouden met de ontwikkeling van en experimenteren met duurzame en ecologische technieken. Hierbij staan twee begrippen centraal: eenvoud en zelfbouw.

Voor de nieuwe eigenaren van dit bijzonder stukje duurzame geschiedenis hebben wij een moderne villa ontworpen, die in tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden, geheel zal worden opgebouwd met duurzame en bio-based materialen.

De eigenaren dragen de boodschap van de Twaalf Ambachten verder uit, maar verheffen deze gelijk naar een nieuw en eigentijds niveau. Uit respect voor de natuur en de gebouwen die op het terrein staan, wordt het gebouw opgetild zodat hij lijkt te zweven.

Op de website van de Twaalf Ambachten staat:

“Wie de technieken van De Twaalf Ambachten leert kennen, ontdekt dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. En zeker niet ingewikkeld. Onze technieken lenen zich bij uitstek voor zelfbouw en eigen onderhoud. Bovendien bespaart u er, zonder aan comfort in te leveren, veel energie en water mee.” 

Dit is ook de manier waarop deze woning gebouwd zal gaan worden, waarmee gelijk duidelijk wordt dat het ecologisch gedachtegoed geen specifieke vormentaal kent.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – 2019

Oppervlakte:
300 m2 / 1000 m3

Lokatie:
Boxtel

Fijn, dat je het zo goed aanvoelt.
Wat je beschrijft is precies wat we zelf voor ogen hadden, maar dan kwamen wij op een rechthoekige doos (dus niet spannend).
Het liefst zouden we inderdaad vanuit de slaapkamer zo de tuin instappen, maar wij wisten nog niet hoe dat gerealiseerd kon worden. Leuk om met losse elementen/carport iets spannends ervan te maken!

Hein en Nicole