Land van Verbinding – Schoorl

Land van Verbinding – Schoorl

Land van Verbinding

In ons leven gebruiken wij de natuur als inspiratiebron om dichter bij jezelf (je eigen natuur) te komen. Daarvoor is de omgeving waarin je leeft en woont belangrijk. Het unieke en prachtige duingebied is voelbaar aan de Hogenweg. De oeroude kennis ligt hier opgeslagen en kun je beleven op allerlei manieren. Wij doen dat met behulp van de tradities van de oervolkeren uit Amerika, waarin het respect voor de natuur, het besef dat je een bent met de natuur, en dat je de aarde in bruikleen hebt, centraal staat. En waar het vooral ook over gaat, is de natuur als inspiratiebron te gebruiken in het hier en nu. Onze manier van leven staat namelijk ook voor de zorg voor de volgende generatie en generaties die daarna komen.

Als wij NU niet iets veranderen in onze leefwijze, in de ruimste zin van het woord, hoe kunnen de komende generaties dan ‘gezond’ verder leven? Een vraag die ons bezig houdt en waardoor we graag ecologisch, duurzaam, herbruikbaar, energie neutraal en organisch willen bouwen. Ecologisch, omdat de producten die we gebruiken simpelweg geen belastende producten zijn voor het milieu. Duurzaam en herbruikbaar, omdat de materialen die we gebruiken gemaakt worden door de natuur, en bij een eventuele sloop opnieuw gebruikt kunnen worden. Ze zijn op een natuurlijke manier verkregen en ‘groeien’ ook weer aan in de natuur. Duurzaam omdat je wilt dat de volgende generatie ook fijn, prettig en gezond kan leven. Moeder natuur geeft ons zoveel; zonkracht om energie op te wekken, windkracht, prachtige planten om je riool te filteren, bomen om mee te bouwen en regenwater om je wc en douche te laten spoelen. Hiervan mogen we gebruik maken zonder het milieu te hoeven vervuilen. Energie neutraal omdat je niks hoeft te verspillen en alles op een goede manier gebruikt en hergebruikt, terug geeft aan de natuur en zo zorgt voor een goede gezonde aarde en een goed klimaat. En tenslotte organisch, omdat daarmee de verbinding tussen ons huis en de omgeving het beste tot haar recht komt.

Project Details

Categorie:
Vrijstaand woonhuis
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – 2020

Oppervlakte:
201 m2 / 635 m3

Lokatie:
Schoorl

Onze samenwerking kwam voort uit onze wens: verbinding met alles om ons heen en goed doen voor moeder aarde…

Een van jouw eerste vragen was wie komen er allemaal in je huis en het moodboard maakte dat ik intuïtief wist dat jij de aangewezen persoon was om onze droom te realiseren en te vertalen. Ook het werken met energiestromen en jouw enorme kennis over duurzaam wonen maken dat je, vlgs mij, een enorme voorsprong heb op de ‘trend’ die nu gaande is…. Daarnaast zijn de organische vormen ook niet alledaags…. 

Deze combi en wie jij bent,  maken jouw onderscheidend van de rest…

Martijn Bregman & Veronique Chermin

Kasteel Tomte – Oosterwold, Almere

Kasteel Tomte – Oosterwold, Almere

Kasteel Tomte / Woonhuis Laurette en Roy

Zelden mag je woning in de vorm van een kasteel ontwerpen, maar vanaf het eerste moment dat we Laurette en Roy ontmoetten werd al snel duidelijk dat dit zo’n buitenkansje was.

Niet alleen is de vormentaal bijzonder, de materiaalkeuze is dat ook. Alhoewel de woning er massief en zwaar uitziet, zullen de buitenwanden worden opgebouw met strobalen die aan de binnenzijde worden afgewerkt met leemstuc, en aan de buitenzijde voorzien worden van een dampopen natuurstenen gevel. De constructie wordt opgebouwd door Robuust Eiken, maar voor de rest zullen Laurette en Roy in eigen beheer zelf hun eigen woning afbouwen.

Met de materiaalkeuze en de gekozen installaties, zal dit één van de meeste ecologische en zelfvoorzienende kastelen van Nederland worden. Het is in ieder geval het kasteel met het gezondste binnenklimaat.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
231 m2

Lokatie:
Oosterwold, Almere

Roy en ik komen op het moment elke dag thuis en zien ons kasteel verder groeien. Dit geeft ons een ongelofelijk grootst gevoel. En een droom die werkelijkheid wordt. Iets wat ieder van jullie aan meegelopen heeft en waar we echt heel dankbaar en blij mee zijn.

 Dus bij deze onze oprechte dank en lof hoe ieder van jullie mee werkt en helpt om onze droom werkelijkheid te maken.

Laurette Hopman

Cathaya – Renkum

Cathaya – Renkum

“Cathaya”, Renkum

Als bioloog van huis uit, heeft Cathrien Huizing – Siccama haar hart verloren aan het perceel op de Bram Streeflandweg 56 in Renkum. Als nieuwe eigenaar wil ze een woning creëren die recht doet aan haar visie op het leven en die aansluit bij haar bedrijf NEIDIG, een Fairtrade bedrijf dat stoffen en kleding van hennep en duurzaam katoen verkoopt.

Haar droom is een woning met bedrijfsruimte die IN de natuur staat, waarbij er weinig onderscheid is tussen binnen en buiten en de natuur als het ware de woning binnenloopt. Niet alleen moet de beleving van de natuur voelbaar zijn… ook de materialen en technieken die toegepast gaan worden moeten zo natuurlijk mogelijk zijn. Zo zal er gebouwd gaan worden met hout, stro, leem, kalk en andere ecologische en biologische materialen en zal de woning bedekt worden met een groen dak. Ook de tuin zal zo natuurlijk en duurzaam mogelijk gemaakt worden, waarbij gekozen zal worden voor inheemse planten en bomen.

De vorm van het gebouw ontleent zijn kracht en oorsprong uit de natuur, waarbij de Flower of Life de basis vormt. Dit gemeenschappelijke symbool van vele spirituele en religieuze leerstellingen over de hele wereld, wordt gezien als de visuele expressie van eenheid van alle creatie en kan opgevat worden als de fundamentele vorm van tijd en ruimte. Door dieper begrip van de Flower of Life kan de eenheid van al wat leeft daadwerkelijk begrepen worden. Het is tevens een symbool dat te vinden is in oude tempels en synagogen en vormt de basis voor de Tree of Life uit de Kabbala. Daarmee vormt deze vorm de perfecte onderlegger voor deze woning, omdat het een huis zal worden dat duurzaamheid in hart en nieren zal uitademen.  

De woning is zo vorm gegeven dat hij zo min mogelijk aansluit bij de bestaande stedelijke bebouwing, maar juist zijn aansluiting zoekt bij de omliggende natuur. Om dit te bereiken is gekozen voor een enkellaagse woning die qua hoogte geen belemmering zal vormen qua uitzicht van omwonenden. De woning wordt tevens in de tuin, dus van de weg af, gesitueerd, zodat hij nog meer geïntegreerd kan worden met de tuin en door de oplopende groene daken wordt tevens gerefereerd aan het heuvelachtige landschap dat om het perceel heen ligt.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
HSB met inblaasstro

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
170 m2 / 719 m3

Lokatie:
Renkum

Het blijft spannend, maar ik ben erg blij dat ik nu eindelijk mijn droomwoning kan realiseren. Een woning die qua materiaal, uitstraling en gevoel aansluit bij mijn eigen visie en mijn eigen bedrijf. Helemaal verbazingwekkend dat Michel na een gesprek van twee en een half uur een huis voor me ontwerpt dat direct helemaal goed voelt.

In Michel heb ik iemand gevonden waar ik op kan bouwen en die met zijn positiviteit en inzet ervoor zorgt dat tegenslagen snel verholpen worden.

C.J.Siccama

Woonhuis Gert & Marije – Oosterwold, Almere

Woonhuis Gert & Marije – Oosterwold, Almere

Live without Limits / Woonhuis met B&B

Hoe bijzonder is het als bewoners meer waarde hechten aan de beleving voor bezoekers van de ‘Bed and Breakfast’, dan aan hun eigen woning en al helemaal als de alpaca’s over het dak van de woning mogen lopen.

Onder het ontwerp van deze woning ligt de ‘Flower of Life’, een metafysisch symbool dat de levende natuur en zijn schepping symbolyseert. Doordat de woning en het landschap één zijn, lijkt dit het meest passende symbool. Daarnaast is ook de Gulden Snede als maatverhouding veelvuldig gebruikt.

Deze 2 gebouwen zijn ontworpen als één geheel, waarbij de straatzijde vrij gesloten is. Het ‘wow”- effect onstaat als je eenmaal voorbij deze gesloten facade bent. Niet alleen opent het landschap zich, ook de gebouwen wijken ten opzichte van elkaar, waardoor je verrast wordt door licht en ruimte. Dit spel tussen “open” en “dicht” komt op meerdere plekken terug, maar is het sterkste bij de entree.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande aardewoning 
Bed & Breakfast
Strobouw

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
257 m2 / 900 m3

Lokatie:
Almere Oosterwold

Ik vond het geweldig dat je al snel met voorbeelden kwam waar veel van onze wensen in voorkwamen.

Gert van Ginkel

Woonhuis Thom & Mirjam – Oosterwold, Almere

Woonhuis Thom & Mirjam – Oosterwold, Almere

Woonhuis Thom & Mirjam (kavel 374)

Deze woning is een afgeleide van ons “Tiny House Plus – I” ontwerp, een gestandaardiseerde woningontwerp die we samen met ‘strowonen’ hebben opgezet. Ook al heeft deze woning deze basis, het is een geheel eigen ontwerp geworden die goed is afgestemd met de wensen van onze opdrachtgever.

Dat het een super-ecologische woning moest worden, was al heel snel duidelijk, maar hoe krijg je een ‘romantisch’ beeld als een Franse cottage woning uit het begin van de vorige eeuw.  Deze sfeer is niet helemaal gelukt, maar het is wel gelukt om het geheel van de woning een romantisch uiterlijk mee te geven, waarbij de woning van alle gemakken is voorzien en geheel zelfvoorzienend is, mede door de moestuin die gelijk tijdens de start van de bouw is aangelegd.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Strobouw

Jaar:
2016 – …

Oppervlakte:
179 m2 / 550 m3

Lokatie:
Almere Oosterwold

We worden steeds meer blij van jullie ontwerp. Als we er zitten en iets meer rust gaan nemen, zullen we ook een bijdrage leveren voor jullie referentieboek.

Thom en Mirjam van Kessel