Woonhuis Perry & Marja

Woonhuis Perry & Marja

Ruimtelijke energie in een ecologische woning

Soms mogen we een woning ontwerpen, waarbij gevraagd wordt om iedere ruimte een eigen energie mee te geven.

Niet alleen creëren de natuurlijke materialen een energie die een positieve bijdrage levert aan iemands leefomgeving, in dit geval is er aan iedere ruimte een specifieke energie meegegeven die de functie van die ruimte ondersteunt.

Het resultaat is een speelse woning waarbij de verschillende ruimtes in elkaar overlopen en waarbij verschillende energieën ervaren kunnen worden.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
223 m2 / 788 m3

Lokatie:
Oosterwold, Almere

“Wij hebben ORIO opdracht gegeven voor een Voorlopig Ontwerp voor onze nieuwe woning in Oosterwold en wij zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking met Michel. Hij probeert via een moodboard en uitgebreide gesprekken zo goed mogelijk een beeld te krijgen van onze persoonlijke wensen: dit vertaalt hij in een ontwerp waarin wij onze wensen terug zien, en dat tegelijkertijd allerlei verrassende aspecten bevat waar wij zelf helemaal niet aan hadden gedacht.

Michel werkt intuïtief en creatief, met een prettig en subtiel gevoel voor humor. Professioneel en kundig worden onze invallen, aanpassingen en nieuwe ideeën verwerkt in het ontwerp.

Wij ervaren dit traject als een avontuurlijke ontdekkingsreis, met Michel als prettige en plezierige gids en medereiziger, die ons helpt ons droomhuis te realiseren!”

Perry Wijk & Marja Clement

Swinging Art House – Oosterwold, Almere

Swinging Art House – Oosterwold, Almere

De Swinging Art House

Dit bijzondere strobalen project in Oosterwold (Almere) wordt geheel in eigen beheer gebouwd door onze opdrachtgevers Jos en Ellen. Zij hebben ook een facebook pagina waarop je de bouw kan volgen.

De droom begon met de wens van een boomhut, een veranda waaronder je droog buiten je tanden kon poetsen en een kas waarin je vanaf de keuken naar toe kon lopen. Met de woorden “Verras ons” en “Het moet wel bijzonder worden” is dit ontwerp ontstaan.

De fundering laat goed de verschillende vormen van het huis zien, waarbij ook gekeken is naar de windrichting en de positie van de kas, zodat ook beschut uit de wind, maar in de zon, buiten gezeten kon worden.

Alhoewel er veel verschillende vormen gebruikt zijn, ademt de gehele woning een frisse ecologische en sprankelende energie: hier wonen creatieve mensen die zich niet laten beperken door de maatschappij, maar hun eigen koers varen en hun droom volgen.

Jos en Ellen hebben hun woning “Swinging Art House genoemd” en het is heel plezierig om te zien dat de vorm al voelbaar begint te worden.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
223 m2 / 788 m3

Lokatie:
Oosterwold, Almere

“Om iemand te vinden die goed bij ons past, hadden we een oriënterend gesprek met drie architecten. Michel was de derde. Hij vroeg door naar wat ons drijft. Jos zet zich als kunstenaar in om mensen met bomen te verbinden via het hout dat hij gebruikt. Michel vroeg hem hoe hij zijn kunst – zijn passie – in het huis tot uiting kon laten komen. Voor Jos was dat het moment waarop hij zich op een nieuwe manier met ons huisproject kon verbinden. Ter plekke besloot hij dat hij zelf wilde meebouwen.

Hoe het ontwerp uiteindelijk tot stand kwam, was een wonderlijke reis. Tijdens een intensief gesprek kreeg Michel een vorm te pakken,  een swingende beweging van twee gebogen lijnen. Via een interactief proces groeide ons uiteindelijke ontwerp. En nu zijn we heel benieuwd hoe het er straks in het echt uit zal zien …”

Ellen Winkel & Jos Bregman

De Elzenkamp – Voorthuizen

De Elzenkamp – Voorthuizen

Biologische tuinderij De Elzenkamp in Voorthuizen

In 2008 zijn Arjen en Else gestart met een biologische tuinderij waarbij ze ruim vijftig verschillende soorten per jaar telen en afzetten in de regio van Voothuizen. Een deel hiervan wordt verkocht in een ‘veldwinkel’.
De tuinderij wordt verhuisd naar een nieuwe locatie op 600 meter afstand van hun huidige locatie. Hier ontstaat de mogelijkheid voor de bouw van een grote werkschuur, de ‘veldwinkel’ en een woonhuis.

De uitgangspunten voor de nieuwe bebouwing zijn op te splitsen in twee hoofdgroepen. Het eerste hoofduitgangspunt is een minimale impact op het milieu.

Dit betekent:

  • Een composteerbaar huis
  • Biobased
  • Circulair gebouwd
  • Energieneutraal / gasloos / nul op de meter

Het tweede hoofdhuitgangspunt is dat het budget geminimaliseerd wordt:

  • Oppervlakte efficiente indeling
  • Low cost, low maintenance, low tech
  • Ruwbouw is afbouw
  • Zelfbouw voor zover mogelijk

Vanuit de gemeente is de eis gesteld dat alle functies onder één dak moeten plaats vinden, en vanuit Arjen en Else is de eis gesteld dat binnen en buiten in elkaar over moeten vloeien.

Project Details

Categorie:
Werkschuur met bijbehorende functies
Winkel met opslag
Woonhuis Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
411 m2 / 2500 m3

Locatie:
Voorthuizen

“Na jaren van dromen, plannen maken, wensen en eisen opschrijven wist Michel al deze informatie en al onze gedachtenkronkels om te zetten in een ontwerp voor ons woon-werk-huis waar we in gedachten al doorheen konden lopen, waar we konden werken en wat direct als thuis voelde.”

Arjen van Slooten

Proeftuin Boskoop – Boskoop

Proeftuin Boskoop – Boskoop

Proeftuin Boskoop / 24 zorg-eenheden Gemiva-SVG in Boskoop

Op de locatie “Proeftuin van Holland” in Boskoop komt een gebouw dat 24 zorg-eenheden zal bevatten voor Gemiva-SVG. Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking.

Gelegen in het Groene Hart van Nederland, centraal tussen de grote steden, ligt een unieke locatie voor recreatieve en natuureducatieve activiteiten. Boskoop, van oudsher hét centrum voor de sierteeltsector, herbergt dit project. De Proeftuin van Holland is een informatief en educatief centrum voor én over de sierteeltsector voor professioneel gebruik en met recreatieve mogelijkheden voor de consument.

De kracht van de combinatie van zorgbehoefte en aanwezigheid van groen zorgen voor optimale omstandigheden om mensen weer terug te brengen in hun eigen kracht. De vorm van het gebouw, het materiaalgebruik en de logische routing van- en naar het gebouw dragen allemaal bij aan een gezond leefklimaat waar het heerlijk verblijven zal zijn.

Project Details

Categorie:
Zorgwoningen
24 zorg-eenheden met ondersteuning Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
1650 m2 / 5.500 m3

Locatie:
Proeftuin van Holland / Boskoop

Heuvelrijk – Boxtel

Heuvelrijk – Boxtel

Heuvelrijk in Boxtel

Iedereen die geïnteresseerd is in ecologisch bouwen zou de Twaalf Ambachten in Boxtel kunnen kennen. Sinds de oprichting van De Twaalf Ambachten in 1978 hebben zij zich bezig gehouden met de ontwikkeling van en experimenteren met duurzame en ecologische technieken. Hierbij staan twee begrippen centraal: eenvoud en zelfbouw.

Voor de nieuwe eigenaren van dit bijzonder stukje duurzame geschiedenis hebben wij een moderne villa ontworpen, die in tegenstelling tot wat het uiterlijk doet vermoeden, geheel zal worden opgebouwd met duurzame en bio-based materialen.

De eigenaren dragen de boodschap van de Twaalf Ambachten verder uit, maar verheffen deze gelijk naar een nieuw en eigentijds niveau. Uit respect voor de natuur en de gebouwen die op het terrein staan, wordt het gebouw opgetild zodat hij lijkt te zweven.

Op de website van de Twaalf Ambachten staat:

“Wie de technieken van De Twaalf Ambachten leert kennen, ontdekt dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. En zeker niet ingewikkeld. Onze technieken lenen zich bij uitstek voor zelfbouw en eigen onderhoud. Bovendien bespaart u er, zonder aan comfort in te leveren, veel energie en water mee.” 

Dit is ook de manier waarop deze woning gebouwd zal gaan worden, waarmee gelijk duidelijk wordt dat het ecologisch gedachtegoed geen specifieke vormentaal kent.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2018 – ….

Oppervlakte:
300 m2 / 1000 m3

Lokatie:
Boxtel

Fijn, dat je het zo goed aanvoelt.
Wat je beschrijft is precies wat we zelf voor ogen hadden, maar dan kwamen wij op een rechthoekige doos (dus niet spannend).
Het liefst zouden we inderdaad vanuit de slaapkamer zo de tuin instappen, maar wij wisten nog niet hoe dat gerealiseerd kon worden. Leuk om met losse elementen/carport iets spannends ervan te maken!

Hein en Nicole