Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet – Zeewolde

Zonnegroet, Zeewolde

Een passiefhuis van kalkhennep in een dynamische vormentaal en afgewerkt met hoogwaardige ecologische en biobased bouwmaterialen… dat is hoe ik het beste ons ontwerp van de woning van Gerard en Monique in Zeewolde kan omschrijven.

Niet alleen is gekozen voor het bouwmateriaal Kalkhennep om de buitenmuren mee op te bouwen, de afwerking van de gevels en het dak is ook van een hoog niveau. Zo is gekozen voor kalkstuc, accoya houten gevel delen en een rieten kap.

Ook in het interieur is gekozen voor hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen zoals accoya houten balken en kolommen en leemstuc en leemfinish op alle muren.

Juist het “spel” tussen deze verschillende ecologische materialen en de wijkende hoeken die dit ontwerp kent, maakt deze woning verrassend. Iedere gevel is uniek en in overeenstemming gebracht met de functie van de gevel: open en transparant richting het zuiden, gesloten en warm richting de weg.

 

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Kalkhennep passiefhuis

Jaar:
2017 – 2019

Oppervlakte:
326 m2 / 1115 m3

Lokatie:
Zeewolde

Michel, je hebt geholpen met het ontwerpen van ons huis, onze ‘jas’. Deze jas moet passen en mooi staan. We willen er goed in kunnen bewegen, het huis moet functioneel zijn. De stof van de jas, de materialen van het huis moeten goed voelen. Michel is er boven verwachting in geslaagd om een huis te ontwerpen dat ons past en hopelijk straks gaat voelen als een warme, comfortabele jas.

Het fijne bij het ontwerpen met Michel is dat hij onze soms uiteenlopende meningen op een prettige manier weet samen te voegen. Hij voelt goed en snel aan wat een ieder wil en komt met het juiste idee. We zullen ons beide thuis gaan voelen in Zonnegroet, ‘een huis op het lijf ontworpen’!

Gerard en Monique Smit

Woonhuis van den Heuvel – Den Bosch

Woonhuis van den Heuvel – Den Bosch

Woonhuis van den Heuvel

In 2015 hadden onze opdrachtgevers Maaike en Louis het plan opgevat om een compleet zelfvoorzienende ecologische woning zelf te gaan bouwen in ‘s-Hertogenbosch.

In 2017 was het dan zover… de bouw kon beginnen. Een zeer belangrijk uitgangspunt binnen dit project was de afwezigheid van een planning waardoor er geen stress is en alles gemoedelijk verloopt.

De buitenwanden zijn opgebouwd met geprefabriceerde kalkhennep elementen, de fundering is van lavastenen en het dak is opgebouwd met Isovlas dakelementen. De buitengevel is afgewerkt met lariks planken in combinatie met kalkstuc en het dak is voorzien van een groen dak en pv-panelen.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Prefab kalkhennep

Jaar:
2015 – 2019

Oppervlakte:
176 m2 / 633 m3

Lokatie:
Den Bosch

Michel is een architect die vanuit zijn gevoel ontwerpt. Knap hoe hij onze wensen heeft omgezet in een huis dat echt ons huis is. Daarnaast is hij flexibel en toegankelijk. 

Michel’s kracht zit in zijn persoonlijke betrokkenheid; hij denkt ontzettend met je mee en op de gekste tijden kregen we een nieuw ontwerp aangeleverd. 

Louis en Maaike

Kalkhennep woning – Veghel

Kalkhennep woning – Veghel

Kalkhennep woning in Veghel

Laurens en Chantal van Cuijk wonen in het door ons ontworpen eerste kalkhennep huis van Nederland. Alhoewel aan de buitenkant nog de zwarte houten planken bevestigd moeten worden (verwachting lente dit jaar) is de binnenkant al helemaal gereed. Ondanks de afwezigheid van de “regenschil” houdt de kalkhennep zich erg goed en heeft het materiaal geen extra bescherming nodig.

Naast het ecologische karakter van de woning, is het interieur van de woning strak en warm tegelijkertijd. Zo zijn de buitenmuren afgewerkt met witte basisleem, een relatief nieuw product dat sinds 2016 op de markt is. De vloer is een gevlinderde betonvloer, de trap is met ge-expandeert kurk afgewerkt, deuren zijn als houten elementen opgenomen in de muren en het hek rondom de vide is van glas. Juist deze combinatie van warme en natuurlijke materialen in een strakke combinatie geeft rust en ruimte.

De keuken is het hart van de woning. Niet alleen qua positie en functie, maar vooral ook door het vele glas en de hoogte van de ruimte waardoor je ook met boven een verbinding hebt. Doordat de pui van de keuken naar “buiten is geduwd” heb je nog meer contact met de omliggende tuin waardoor je een mooie overgang krijgt tussen binnen en buiten.

Met een mengsel van voornamelijk kalk en hennephout kunnen buitenmuren, vloeren en daken worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd. Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om damp open mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, het heeft de potentie om gebouwen te gaan 3D-printen, het rot niet, het brandt niet, is energiebesparend en heeft nog meer voordelen.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met kalkhennep isolatie

Jaar:
2014 – 2016

Oppervlakte:
220 m2 / 770 m3

Lokatie:
Veghel

Dat je bedrijf bijzonder is staat voorop.

Wat wij zo fijn vonden was dat je niet alleen naar onze woon wensen hebt gekeken, maar ook naar hoe wij zelf zijn en wat daar bij past. Ook echt met gevoel, samen zijn we zo tot ons ideale huis gekomen. En dat is zeker geen standaard huis, maar een huis speciaal voor ons ontworpen en bedacht. Wat nog steeds heel goed voelt voor ons.
We zijn ook heel benieuwd hoe het zal zijn als we er inwonen, maar zijn ervan overtuigd dat het echt ons huis zal zijn.

Chantal van Cuijk