Aardetempel – Oosterwold, Almere

Aardetempel – Oosterwold, Almere

Aardetempel 

Af en toe mag je een woning ontwerpen die qua concept verder gaat dan een reguliere woning: in dit geval het concept van ruimtebeleving, warmtebeleving, hoogtebeleving en de beleving van een inwendige tuin en wat dit doet met het binnenklimaat.

De Noordgevel is een gesloten gevel van natuursteen, waarbij een boogvormige houten wand de bewoner naar binnen begeleidt. Zodra je door de voordeur naar binnen loopt sta je in de wintertuin, een explosie van licht en warmte die de 2 delen van de woning met elkaar verbindt. Door de verschillende planten zal de geur van de ruimte hier ook anders zijn dan in de rest van het huis.
Beweeg je naar links dan kom je in de riante en hoge leefkamer waar licht vanuit diverse richtingen de woning binnenstroomt. Beweeg je naar rechts dan kom je in het gastenverblijf.
De woning is aan de wegzijde beschermd door een aarden heuvel. Aan de tuinzijde ligt de woning aan een vijver en opent hij zich naar de omgeving.

“Uiteraard” is ook de deze woning opgebouwd volgens verschillende geometrische principes waardoor de woning, door gebruik te maken van natuurlijke verhoudingen, zich verankert in zijn omgeving.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
HSB 

Jaar:
2020 

Oppervlakte:
213 m2

Lokatie:
Oosterwold, Almere

… 

Kasteel Tomte – Oosterwold, Almere

Kasteel Tomte – Oosterwold, Almere

Kasteel Tomte / Woonhuis Laurette en Roy

Zelden mag je woning in de vorm van een kasteel ontwerpen, maar vanaf het eerste moment dat we Laurette en Roy ontmoetten werd al snel duidelijk dat dit zo’n buitenkansje was.

Niet alleen is de vormentaal bijzonder, de materiaalkeuze is dat ook. Alhoewel de woning er massief en zwaar uitziet, zullen de buitenwanden worden opgebouw met strobalen die aan de binnenzijde worden afgewerkt met leemstuc, en aan de buitenzijde voorzien worden van een dampopen natuurstenen gevel. De constructie wordt opgebouwd door Robuust Eiken, maar voor de rest zullen Laurette en Roy in eigen beheer zelf hun eigen woning afbouwen.

Met de materiaalkeuze en de gekozen installaties, zal dit één van de meeste ecologische en zelfvoorzienende kastelen van Nederland worden. Het is in ieder geval het kasteel met het gezondste binnenklimaat.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
231 m2

Lokatie:
Oosterwold, Almere

Roy en ik komen op het moment elke dag thuis en zien ons kasteel verder groeien. Dit geeft ons een ongelofelijk grootst gevoel. En een droom die werkelijkheid wordt. Iets wat ieder van jullie aan meegelopen heeft en waar we echt heel dankbaar en blij mee zijn.

 Dus bij deze onze oprechte dank en lof hoe ieder van jullie mee werkt en helpt om onze droom werkelijkheid te maken.

Laurette Hopman

Woonhuis Gert & Marije – Oosterwold, Almere

Woonhuis Gert & Marije – Oosterwold, Almere

Live without Limits / Woonhuis met B&B

Hoe bijzonder is het als bewoners meer waarde hechten aan de beleving voor bezoekers van de ‘Bed and Breakfast’, dan aan hun eigen woning en al helemaal als de alpaca’s over het dak van de woning mogen lopen.

Onder het ontwerp van deze woning ligt de ‘Flower of Life’, een metafysisch symbool dat de levende natuur en zijn schepping symbolyseert. Doordat de woning en het landschap één zijn, lijkt dit het meest passende symbool. Daarnaast is ook de Gulden Snede als maatverhouding veelvuldig gebruikt.

Deze 2 gebouwen zijn ontworpen als één geheel, waarbij de straatzijde vrij gesloten is. Het ‘wow”- effect onstaat als je eenmaal voorbij deze gesloten facade bent. Niet alleen opent het landschap zich, ook de gebouwen wijken ten opzichte van elkaar, waardoor je verrast wordt door licht en ruimte. Dit spel tussen “open” en “dicht” komt op meerdere plekken terug, maar is het sterkste bij de entree.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande aardewoning 
Bed & Breakfast
Strobouw

Jaar:
2018 – …

Oppervlakte:
257 m2 / 900 m3

Lokatie:
Almere Oosterwold

Ik vond het geweldig dat je al snel met voorbeelden kwam waar veel van onze wensen in voorkwamen.

Gert van Ginkel

Woonhuis Thom & Mirjam – Oosterwold, Almere

Woonhuis Thom & Mirjam – Oosterwold, Almere

Woonhuis Thom & Mirjam (kavel 374)

Deze woning is een afgeleide van ons “Tiny House Plus – I” ontwerp, een gestandaardiseerde woningontwerp die we samen met ‘strowonen’ hebben opgezet. Ook al heeft deze woning deze basis, het is een geheel eigen ontwerp geworden die goed is afgestemd met de wensen van onze opdrachtgever.

Dat het een super-ecologische woning moest worden, was al heel snel duidelijk, maar hoe krijg je een ‘romantisch’ beeld als een Franse cottage woning uit het begin van de vorige eeuw.  Deze sfeer is niet helemaal gelukt, maar het is wel gelukt om het geheel van de woning een romantisch uiterlijk mee te geven, waarbij de woning van alle gemakken is voorzien en geheel zelfvoorzienend is, mede door de moestuin die gelijk tijdens de start van de bouw is aangelegd.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Strobouw

Jaar:
2016 – …

Oppervlakte:
179 m2 / 550 m3

Lokatie:
Almere Oosterwold

We worden steeds meer blij van jullie ontwerp. Als we er zitten en iets meer rust gaan nemen, zullen we ook een bijdrage leveren voor jullie referentieboek.

Thom en Mirjam van Kessel

Woonhuis Claudia & Ramon – Oosterwold, Almere

Woonhuis Claudia & Ramon – Oosterwold, Almere

Woonhuis Claudia & Ramon (Kavel 117.03)

In het Giraffendorp in Almere Oosterwold komen een aantal huishoudens te wonen die allen thuis onderwijs gaan geven. Binnen dit kleine groepje mogen wij de ontwerpen maken voor 2 huishoudens. Het woonhuis van Claudia en Ramon is hier 1 van.

Alle woningen die wij momenteel in Oosterwold ontwerpen worden gebouwd binnen een bouwteam benadering met Strowonen als aannemer. Kwaliteit van wonen is een beleving. Die beleving wordt gevormd door ruimtelijkheid en ruimtegebruik, ervaren ‘schoonheid’ (esthetiek), relatie binnen-buiten, gebruikskwaliteit en binnenklimaat. Een woning moet passen: bij bewoners in hun levensfase, in de omgeving en bij de beschikbare financiële middelen. Nu… en in de toekomst.

De focus bij het begrip duurzaamheid lag de laatste jaren voor op reductie van het energiegebruik. Wij denken dat duurzaamheid gaat over gebruikskwaliteit, energie-efficiëntie en zorgvuldig omgaan met de omgeving.

Volgens Strowonen is duurzaamheid:

• Gezond en comfortabel wonen (luchtkwaliteit goed, tochtvrij, gifvrij, prettig warm én koel)
• Energie opwekken en bouwmaterialen gebruiken zonder fossiele componenten;
• Energiegebruik beperken en zoveel mogelijk zelf opwekken;
• Zorgvuldig omgaan met water;
• Langdurig kunnen gebruiken/genieten van de woning (levensloopbestendig/ herindeelbaar);
• Weinig en veilig onderhoud;
• Toepassing van natuurlijke materialen (geproduceerd/getransporteerd met zo min mogelijk energie/herbruikbaar).

Naast ecologisch aspecten, spelen binnen deze woning ook de energetische kwaliteiten ook een rol. Zo is de woning volgens de “Feng Shui” principes geoptimaliseerd en wordt de tuin energetisch aangelegd door Lips Groen.

Kenmerkend is de grote gekromde gelamineerde ligger die diagonaal over de gehele woning loopt. Dit levert een spectaculair interieur op en aan de buitenzijde lijkt de woning hierdoor op een vogel of op de rug van een walvis. Door de lichte kromming en het groene dak zal de woning opgaan in het landschap.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2016 – 2019

Oppervlakte:
200 m2 / 700 m3

Locatie:
Almere Oosterwold

In 1 woord…. Bijzonder

Claudia en Ramon