Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia

“Hoe komt een mens er toe om een “Strobalen Huis” te gaan bouwen ???

Als iemand mij deze vraag meer dan zeven jaar geleden had gevraagd , had ik daar hard om kunnen lachen. Leuk voor “geitenwollensokken hippies”, maar niet voor mij.

Afgestudeerd aan de TU Delft in de jaren zeventig had ik wel het gedachtengoed van die tijdsperiode meegekregen, maar er eigenlijk zelf weinig mee gedaan. Ja, ik probeerde het milieu wel zo veel mogelijk te ontzien, alleen dat leverde niet zo veel op in de praktijk van alledag.

Met de naderende komst van het einde van een werkzame periode , begon die “oude gedachte” wel te knagen. Kan ik daadwerkelijk zelf iets voor het milieu doen ?

Een lange zoektocht naar een nieuwe bestemming in mijn leven gekoppeld aan een nieuw huis leverde de doorbraak.

Het bezoek aan de bouwbeurs in Utrecht leidde naar een “ideaal huis” , houtskeletbouw een prefab pakket uit Duitsland. Zeer degelijk gebouwd met superieure isolatie en energiewaarden. Bij toeval, maar wat is toeval ie een mensenleven , stuitte ik op de stand van een paar jonge enthousiastelingen die met strobalen in de weer waren. Erg veel gelachen , het waren leuke jongens en het deed mij erg sterk terug denken aan de jaren zeventig. In die zelfde beursstand was een tekening opgehangen van een bijzonder huis , een Earthship leerde ik later. Het was liefde op het eerste gezicht ! Dit wilde ik ook hebben, wonen in zo’n soort droomwoning.

De jonge architect , Michel Post, die mij alles geduldig uitlegde , keek mij ondertussen wat ongelovig aan…Is die man wel serieus??? Binnen een paar weken had ik weer bij toeval(?!?) een geschikt stuk grond gevonden op Marktplaats notabene…
De rest is geschiedenis. Het huis is eigenlijk vrij snel gebouwd en is in zeer veel dagbladen , weekbladen en een architectenblad gepubliceerd . De KRO-NCRV heeft er een aflevering op “Binnenste Buiten“ van gemaakt.

Het is een droom, een superhuis en de meest karakteristieke omschrijving die vrijwel iedere bezoeker bij binnenkomst maakt , is : “het voelt goed aan “ ! Dat zegt alles , het huis voelt zeer prettig aan , een zeer gezond binnenklimaat en de energiekosten zijn vrijwel “NUL”!

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2013

Oppervlakte:
260 m2 / 980 m3

Lokatie:
Cuijk

Michel Post is voor mij degene geweest die al onze persoonlijke woonwensen perfect heeft vertaald in een “Droom van Strobalen”.  Ik zeg dan ook meestal tegen journalisten en bekenden : dit huis is gebouwd door “ de Johan Cruijf onder de architecten”, waanzinnig creatief, maar wel rekening houdend met wat mogelijk en haalbaar is.

Ronald Salters

Permacultuur Paviljoen – Den Haag

Permacultuur Paviljoen – Den Haag

Permacultuur Paviljoen in Den Haag

In het Zuiderpark in Den Haag staat het enige gebouw in Nederland dat een bouwvergunning heeft gekregen voor een dragende constructie van strobalen. Ook is toegestaan dat we hier werken met een “reciprocal roof” constructie, een manier van construeren die in Findhorn is ontstaan.

Project Details

Categorie:
Permacultuur Paviljoen
Dragende muren van stro

Jaar:
2009 – 2011

Oppervlakte:
 65 m2 / 260 m3

Lokatie:
Zuiderpark / Den Haag

Panel Yurt – Epe

Panel Yurt – Epe

Eerste Panel Yurt in Nederland met VOL hout

In Amerika is in de jaren 70 het idee ontstaan om de bekende nomadische yurt of ger, een meer permanent karakter te geven. De basis vormde een cirkel die in repeteerbare segmenten, ook wel panelen genoemd, werd opgedeeld. Dit was het ontstaan van de “panel yurt”. De Panel Yurt kenmerkt zich door een trekring aan de onderzijde van het dak en een drukring aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen grote overspanningen gemaakt worden zonder dat hiervoor kolommen nodig zijn. Door de drukring aan de bovenzijde van het dak ontstaat een opening die vaak wordt afgewerkt met een lichtkoepel.

Los van de bijzondere kapconstructie is deze woning opgebouwd met een VOL hout wand-systeem. In Oostenrijk wordt in de wintermaanden hout gekapt bij een afnemende maan. Dit betekent dat er geen sapstromen meer aanwezig zijn in de boom waardoor het hout ongevoelig wordt voor vocht, kromtrekken en ongedierte zoals boktor. Dit hout wordt “maanhout” genoemd. 40 jaar geleden is Holz100 begonnen om van dit hout panelen te maken waarbij de verbinding bestaat uit niets meer dan een houten pin. Er worden geen folies toegepast, geen lijm en geen schroeven om deze wandelementen te maken. De isolatie bestaat uit houtvezelisolatie die aan de buitenzijde tegen de massieve houten wanden worden bevestigd. De wanden van deze woning zijn de eerste in Nederland die op deze manier zijn opgebouwd.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Massief hout (maanhout) met houtvezel isolatie

Jaar:
2007 – 2009

Oppervlakte:
220 m2 / 700 m3

Lokatie:
Epe

In 1 woord…. Bijzonder

Harald Koll