Strowijk Iewan – Lent

Strowijk Iewan – Lent

Strowijk IEWAN

Samen bouwen aan een uniek project

Wie het afgelopen jaar in het Nijmeegse Lent aan de bouwplaats op de Laauwikstraat voorbij kwam, was getuige van een ongewoon tafereel. Toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten er zij aan zij aan de totstandkoming van een opmerkelijk nieuwbouwproject, met sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 is het complex officieel in gebruik genomen.

De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Zij werden hierbij ondersteund door in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers die al doende ervaring opdeden met stro- en leembouw.De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Bij Iewan wonen op het moment 44 volwassenen en 6 kinderen. Samen dragen zij zorg voor hun leefomgeving. Naast een groot pand met wooneenheden is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd worden.

De gemeenschappelijke tuin wordt aangelegd op basis van permacultuur, een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd. Het project is zo ecologisch mogelijk gebouwd. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieu-vriendelijke bouwmaterialen als stro en leem, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo zijn er zonnepanelen om energie op te wekken en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater.

Project Details

Categorie:
CPO project
24 sociale huurwoningen
5 kantoorruimtes
1 Multifunctionele ruimte
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2013 – 2015

Oppervlakte:
2420 m2 / 8500 m3

Lokatie:
Lent, Nijmegen

Voor het ontwerp van Iewan, het grootste strobalencomplex van Nederland, hebben we samengewerkt met Michel, de grootste stro-architect van Nederland. Gezien de ervaring met stro van ORIO architecten was de keuze snel gemaakt. Een van de leukste momenten van het hele ontwerpproces: de speeddates van de architect met alle 40 toekomstige bewoners, die elk hun eigen plattegrond hebben bedacht!

Mare-Nynke

Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia

“Hoe komt een mens er toe om een “Strobalen Huis” te gaan bouwen ???

Als iemand mij deze vraag meer dan zeven jaar geleden had gevraagd , had ik daar hard om kunnen lachen. Leuk voor “geitenwollensokken hippies”, maar niet voor mij.

Afgestudeerd aan de TU Delft in de jaren zeventig had ik wel het gedachtengoed van die tijdsperiode meegekregen, maar er eigenlijk zelf weinig mee gedaan. Ja, ik probeerde het milieu wel zo veel mogelijk te ontzien, alleen dat leverde niet zo veel op in de praktijk van alledag.

Met de naderende komst van het einde van een werkzame periode , begon die “oude gedachte” wel te knagen. Kan ik daadwerkelijk zelf iets voor het milieu doen ?

Een lange zoektocht naar een nieuwe bestemming in mijn leven gekoppeld aan een nieuw huis leverde de doorbraak.

Het bezoek aan de bouwbeurs in Utrecht leidde naar een “ideaal huis” , houtskeletbouw een prefab pakket uit Duitsland. Zeer degelijk gebouwd met superieure isolatie en energiewaarden. Bij toeval, maar wat is toeval ie een mensenleven , stuitte ik op de stand van een paar jonge enthousiastelingen die met strobalen in de weer waren. Erg veel gelachen , het waren leuke jongens en het deed mij erg sterk terug denken aan de jaren zeventig. In die zelfde beursstand was een tekening opgehangen van een bijzonder huis , een Earthship leerde ik later. Het was liefde op het eerste gezicht ! Dit wilde ik ook hebben, wonen in zo’n soort droomwoning.

De jonge architect , Michel Post, die mij alles geduldig uitlegde , keek mij ondertussen wat ongelovig aan…Is die man wel serieus??? Binnen een paar weken had ik weer bij toeval(?!?) een geschikt stuk grond gevonden op Marktplaats notabene…
De rest is geschiedenis. Het huis is eigenlijk vrij snel gebouwd en is in zeer veel dagbladen , weekbladen en een architectenblad gepubliceerd . De KRO-NCRV heeft er een aflevering op “Binnenste Buiten“ van gemaakt.

Het is een droom, een superhuis en de meest karakteristieke omschrijving die vrijwel iedere bezoeker bij binnenkomst maakt , is : “het voelt goed aan “ ! Dat zegt alles , het huis voelt zeer prettig aan , een zeer gezond binnenklimaat en de energiekosten zijn vrijwel “NUL”!

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2013

Oppervlakte:
260 m2 / 980 m3

Lokatie:
Cuijk

Michel Post is voor mij degene geweest die al onze persoonlijke woonwensen perfect heeft vertaald in een “Droom van Strobalen”.  Ik zeg dan ook meestal tegen journalisten en bekenden : dit huis is gebouwd door “ de Johan Cruijf onder de architecten”, waanzinnig creatief, maar wel rekening houdend met wat mogelijk en haalbaar is.

Ronald Salters

De Groene Griffioen – Weesp

De Groene Griffioen – Weesp

De Groene Griffioen

De Groene Griffioen is een biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam en in het Groene hart, vlakbij het Gooi. In 2012 is een duurzame strobalen boerderij gebouwd waar onder andere kaasopslag, winkel en ontvangstruimte in gevestigd zijn.

Onderscheidende elementen zijn de oplopende nok, de wijkende gevels, de serre waardoor het mogelijk is om warme lucht door het huis te verplaatsen, het leem op de binnenmuren, de keien op de vloer alsof buiten naar binnen toe doorloopt en de gebrande houten gevel.

Naast het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen is ook veel aandacht besteed aan technische duurzaamheid. Bij dit gebouw wordt zowel gebruik gemaakt van actieve installaties zoals een warmtepomp; als passief gebruik van zonne- en windenergie.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Prefab houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2012

Oppervlakte:
295 m2 / 920 m3

Lokatie:
Weesp

Voor mij is dat je in alle opzichten echt kijkt naar de werkelijke kwaliteit van de materialen. Daarin is Orio volgens mij een voorloper. In combinatie met een goede hand voor ontwerpen levert dat eigenlijk vanzelf al mooie architectuur op.

Boy Griffioen

’t Luye Gat – Bussum

’t Luye Gat – Bussum

’t Luye Gat

Deze moderne villa laat zien dat ecologisch bouwen er ook heel modern en strak uit kan zien.
Alhoewel de opdrachtgevers in eerste instantie een organisch gevormd woonhuis wilden vanwege de relatie met de omliggende tuin, bleek in de uitwerking dat een rechter ontwerp de natuur beter tot zijn recht liet komen.

De woning ontleent zijn naam aan ’t Luye Gat; een watertje dat rondom het kavel loopt. Aan de straatzijde is de gevel vrij gesloten, aan de tuinkant, en daarmee ook de waterkant, is hij juist erg open waardoor je het gevoel hebt dat je in de tuin leeft. Kenmerkend is de rieten kap, de stenen plint en de transparante open gevels aan de kopse kanten. Ook de doorgaande kozijnen in de rieten kap zijn mooie elementen, maar het lijkt op het oog een “traditioneel gebouwd huis”.

Wat je niet ziet zijn de prefab elementen gevuld met stro, de warmte-terug-win unit, het grijs-water systeem, de warmteboiler, de leemstuc aan de binnenzijde, maar vooral het warme gevoel dat deze woning geeft.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Prefab houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2012

Oppervlakte:
295 m2 / 920 m3

Lokatie:
Bussum

Voor ons is het belangrijkste punt dat je je inleeft in wat je opdrachtgevers willen en vandaaruit ontwerpt. Als architect probeer je jouw stijl en kennis in de wensen van de opdrachtgevers in te passen. Daardoor voel je als opdrachtgever dat de architect naar je luistert en dat hij aanvullend is op de wensen van de opdrachtgever en daarin een architectonische vertaalslag maakt.
Dit even kort en snel ons kenmerk voor Orio-architecten, naast de aspecten dat je dichtbij de natuur staat, oog hebt voor een groene en gezonde leefwereld, en een aimabel en kundig persoon bent!

Kolijn van Beurden

Het Vliender – Veghel

Het Vliender – Veghel

Het Vliender

Van alle projecten die wij tot op heden gerealiseerd hebben, is dit het project dat het beste laat zien waar particuliere opdrachtgevers toe in staat zijn als het gaat om betaalbaar ecologisch bouwen. De gehele bouw is in eigen beheer gebouwd en heeft ongeveer de helft gekost dan een traditioneel gebouwde woning met dezelfde omvang. Dit huis heeft echter ook nog eens een gezond binnenklimaat en is duurzaam gebouwd met ecologische bouwmaterialen en met respect voor de natuur.

Nadat het huis gerealiseerd was, hebben de eigenaren Audrey en Piotr een ecologisch bouwbedrijf opgericht genaamd Svarok, natuurlijke bouw. Audrey is secretaris van de landelijke vereniging Strobouw Nederland geworden en binnen deze vereniging verzorgen zij beiden de workshops.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2009 – 2011

Oppervlakte:
205 m2 / 850 m3

Lokatie:
Veghel

De belangrijkste reden om voor ORIO te kiezen was jou als persoon. Je bent heel prettig in de omgang en Piotr sprak vooral jouw tekenwerk aan. Het organische en dat samen met jou persoonlijk, deed ons kiezen voor jou en je bureau.

Audrey van den Heuvel