Woonhuis Perry & Marja

Woonhuis Perry & Marja

Ruimtelijke energie in een ecologische woning

Soms mogen we een woning ontwerpen, waarbij gevraagd wordt om iedere ruimte een eigen energie mee te geven.

Niet alleen creëren de natuurlijke materialen een energie die een positieve bijdrage levert aan iemands leefomgeving, in dit geval is er aan iedere ruimte een specifieke energie meegegeven die de functie van die ruimte ondersteunt.

Het resultaat is een speelse woning waarbij de verschillende ruimtes in elkaar overlopen en waarbij verschillende energieën ervaren kunnen worden.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
223 m2 / 788 m3

Lokatie:
Oosterwold, Almere

“Wij hebben ORIO opdracht gegeven voor een Voorlopig Ontwerp voor onze nieuwe woning in Oosterwold en wij zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking met Michel. Hij probeert via een moodboard en uitgebreide gesprekken zo goed mogelijk een beeld te krijgen van onze persoonlijke wensen: dit vertaalt hij in een ontwerp waarin wij onze wensen terug zien, en dat tegelijkertijd allerlei verrassende aspecten bevat waar wij zelf helemaal niet aan hadden gedacht.

Michel werkt intuïtief en creatief, met een prettig en subtiel gevoel voor humor. Professioneel en kundig worden onze invallen, aanpassingen en nieuwe ideeën verwerkt in het ontwerp.

Wij ervaren dit traject als een avontuurlijke ontdekkingsreis, met Michel als prettige en plezierige gids en medereiziger, die ons helpt ons droomhuis te realiseren!”

Perry Wijk & Marja Clement

Swinging Art House – Oosterwold, Almere

Swinging Art House – Oosterwold, Almere

De Swinging Art House

Dit bijzondere strobalen project in Oosterwold (Almere) wordt geheel in eigen beheer gebouwd door onze opdrachtgevers Jos en Ellen. Zij hebben ook een facebook pagina waarop je de bouw kan volgen.

De droom begon met de wens van een boomhut, een veranda waaronder je droog buiten je tanden kon poetsen en een kas waarin je vanaf de keuken naar toe kon lopen. Met de woorden “Verras ons” en “Het moet wel bijzonder worden” is dit ontwerp ontstaan.

De fundering laat goed de verschillende vormen van het huis zien, waarbij ook gekeken is naar de windrichting en de positie van de kas, zodat ook beschut uit de wind, maar in de zon, buiten gezeten kon worden.

Alhoewel er veel verschillende vormen gebruikt zijn, ademt de gehele woning een frisse ecologische en sprankelende energie: hier wonen creatieve mensen die zich niet laten beperken door de maatschappij, maar hun eigen koers varen en hun droom volgen.

Jos en Ellen hebben hun woning “Swinging Art House genoemd” en het is heel plezierig om te zien dat de vorm al voelbaar begint te worden.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande woning
Strobouw

Jaar:
2017 – …

Oppervlakte:
223 m2 / 788 m3

Lokatie:
Oosterwold, Almere

“Om iemand te vinden die goed bij ons past, hadden we een oriënterend gesprek met drie architecten. Michel was de derde. Hij vroeg door naar wat ons drijft. Jos zet zich als kunstenaar in om mensen met bomen te verbinden via het hout dat hij gebruikt. Michel vroeg hem hoe hij zijn kunst – zijn passie – in het huis tot uiting kon laten komen. Voor Jos was dat het moment waarop hij zich op een nieuwe manier met ons huisproject kon verbinden. Ter plekke besloot hij dat hij zelf wilde meebouwen.

Hoe het ontwerp uiteindelijk tot stand kwam, was een wonderlijke reis. Tijdens een intensief gesprek kreeg Michel een vorm te pakken,  een swingende beweging van twee gebogen lijnen. Via een interactief proces groeide ons uiteindelijke ontwerp. En nu zijn we heel benieuwd hoe het er straks in het echt uit zal zien …”

Ellen Winkel & Jos Bregman

Strowijk Iewan – Lent

Strowijk Iewan – Lent

Strowijk IEWAN

Samen bouwen aan een uniek project

Wie het afgelopen jaar in het Nijmeegse Lent aan de bouwplaats op de Laauwikstraat voorbij kwam, was getuige van een ongewoon tafereel. Toekomstige huurders, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten er zij aan zij aan de totstandkoming van een opmerkelijk nieuwbouwproject, met sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 is het complex officieel in gebruik genomen.

De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Zij werden hierbij ondersteund door in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers die al doende ervaring opdeden met stro- en leembouw.De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Bij Iewan wonen op het moment 44 volwassenen en 6 kinderen. Samen dragen zij zorg voor hun leefomgeving. Naast een groot pand met wooneenheden is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd worden.

De gemeenschappelijke tuin wordt aangelegd op basis van permacultuur, een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd. Het project is zo ecologisch mogelijk gebouwd. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieu-vriendelijke bouwmaterialen als stro en leem, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo zijn er zonnepanelen om energie op te wekken en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater.

Project Details

Categorie:
CPO project
24 sociale huurwoningen
5 kantoorruimtes
1 Multifunctionele ruimte
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2013 – 2015

Oppervlakte:
2420 m2 / 8500 m3

Lokatie:
Lent, Nijmegen

Voor het ontwerp van Iewan, het grootste strobalencomplex van Nederland, hebben we samengewerkt met Michel, de grootste stro-architect van Nederland. Gezien de ervaring met stro van ORIO architecten was de keuze snel gemaakt. Een van de leukste momenten van het hele ontwerpproces: de speeddates van de architect met alle 40 toekomstige bewoners, die elk hun eigen plattegrond hebben bedacht!

Mare-Nynke

Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia – Cuijk

Aardehuis Utopia

“Hoe komt een mens er toe om een “Strobalen Huis” te gaan bouwen ???

Als iemand mij deze vraag meer dan zeven jaar geleden had gevraagd , had ik daar hard om kunnen lachen. Leuk voor “geitenwollensokken hippies”, maar niet voor mij.

Afgestudeerd aan de TU Delft in de jaren zeventig had ik wel het gedachtengoed van die tijdsperiode meegekregen, maar er eigenlijk zelf weinig mee gedaan. Ja, ik probeerde het milieu wel zo veel mogelijk te ontzien, alleen dat leverde niet zo veel op in de praktijk van alledag.

Met de naderende komst van het einde van een werkzame periode , begon die “oude gedachte” wel te knagen. Kan ik daadwerkelijk zelf iets voor het milieu doen ?

Een lange zoektocht naar een nieuwe bestemming in mijn leven gekoppeld aan een nieuw huis leverde de doorbraak.

Het bezoek aan de bouwbeurs in Utrecht leidde naar een “ideaal huis” , houtskeletbouw een prefab pakket uit Duitsland. Zeer degelijk gebouwd met superieure isolatie en energiewaarden. Bij toeval, maar wat is toeval ie een mensenleven , stuitte ik op de stand van een paar jonge enthousiastelingen die met strobalen in de weer waren. Erg veel gelachen , het waren leuke jongens en het deed mij erg sterk terug denken aan de jaren zeventig. In die zelfde beursstand was een tekening opgehangen van een bijzonder huis , een Earthship leerde ik later. Het was liefde op het eerste gezicht ! Dit wilde ik ook hebben, wonen in zo’n soort droomwoning.

De jonge architect , Michel Post, die mij alles geduldig uitlegde , keek mij ondertussen wat ongelovig aan…Is die man wel serieus??? Binnen een paar weken had ik weer bij toeval(?!?) een geschikt stuk grond gevonden op Marktplaats notabene…
De rest is geschiedenis. Het huis is eigenlijk vrij snel gebouwd en is in zeer veel dagbladen , weekbladen en een architectenblad gepubliceerd . De KRO-NCRV heeft er een aflevering op “Binnenste Buiten“ van gemaakt.

Het is een droom, een superhuis en de meest karakteristieke omschrijving die vrijwel iedere bezoeker bij binnenkomst maakt , is : “het voelt goed aan “ ! Dat zegt alles , het huis voelt zeer prettig aan , een zeer gezond binnenklimaat en de energiekosten zijn vrijwel “NUL”!

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2013

Oppervlakte:
260 m2 / 980 m3

Lokatie:
Cuijk

Michel Post is voor mij degene geweest die al onze persoonlijke woonwensen perfect heeft vertaald in een “Droom van Strobalen”.  Ik zeg dan ook meestal tegen journalisten en bekenden : dit huis is gebouwd door “ de Johan Cruijf onder de architecten”, waanzinnig creatief, maar wel rekening houdend met wat mogelijk en haalbaar is.

Ronald Salters

De Groene Griffioen – Weesp

De Groene Griffioen – Weesp

De Groene Griffioen

De Groene Griffioen is een biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam en in het Groene hart, vlakbij het Gooi. In 2012 is een duurzame strobalen boerderij gebouwd waar onder andere kaasopslag, winkel en ontvangstruimte in gevestigd zijn.

Onderscheidende elementen zijn de oplopende nok, de wijkende gevels, de serre waardoor het mogelijk is om warme lucht door het huis te verplaatsen, het leem op de binnenmuren, de keien op de vloer alsof buiten naar binnen toe doorloopt en de gebrande houten gevel.

Naast het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen is ook veel aandacht besteed aan technische duurzaamheid. Bij dit gebouw wordt zowel gebruik gemaakt van actieve installaties zoals een warmtepomp; als passief gebruik van zonne- en windenergie.

Project Details

Categorie:
Vrijstaande villa
Prefab houtskelet met stro isolatie

Jaar:
2010 – 2012

Oppervlakte:
295 m2 / 920 m3

Lokatie:
Weesp

Voor mij is dat je in alle opzichten echt kijkt naar de werkelijke kwaliteit van de materialen. Daarin is Orio volgens mij een voorloper. In combinatie met een goede hand voor ontwerpen levert dat eigenlijk vanzelf al mooie architectuur op.

Boy Griffioen