Mooi restproduct met lange levensduur!

Strobouw

Stro is een restproduct uit de akkerbouw en bestaat uit de droge stengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de lege aren achter op het land. Het stro wordt vervolgens tot grote ronde balen opgerold of tot rechthoekige balen geperst.

Stro komt van verschillende graansoorten zoals tarwe, gerst, haver, rogge en zelfs rijst. Van het in Europa geproduceerde stro bestaat 80% uit tarwe- en gerstestro. Gerstestro heeft een iets hogere voedingswaarde dan tarwestro, maar het neemt minder makkelijk vocht op. Hierdoor wordt de voorkeur gegeven om met tarwestro te bouwen.

orio logo witopat trans

Geschiedenis van strobalen huizen

Bouwen met strobalen is ontstaan in de Midden-Amerikaanse staat Nebraska. Op het platteland was het de gewoonte om de geperste strobalen te stapelen zodat een schuilplaats ontstond waar men kon schuilen tegen wind en regen. Toen men ontdekte dat deze schuilplaatsen bijzonder aangenaam waren qua temperatuur en perfect bleken te beschermen tegen de elementen, ontstond het idee om een woning te bouwen met strobalen.

De eerste strobaal constructie is waarschijnlijk ontstaan in Bayard, Nebraska, in 1896. Dit was een simpel schoolgebouwtje met 1 lokaal en een grasdak. De manier van bouwen waarbij  muren van strobalen  het gewicht of last van het dak dragen  wordt tegenwoordig meestal met de term “Nebraska-style”,  “load-bearing” of “lastdragend” aangeduid.

Wanneer bij een woning het dak gedragen wordt door kolommen of wanden en de stro puur als isolatie wordt gebruikt, wordt deze constructie “post and beam” genoemd. Het eerste huis met een “post and beam” constructie is gebouwd in Alabama in 1936.

De populariteit van strobalen als bouwmateriaal verdween na de Tweede Wereldoorlog omdat ander bouwmateriaal zoals hout en synthetisch gefabriceerde isolatie materialen beter beschikbaar waren. Door de energie crisis van de jaren ’70 kreeg men echter weer interesse in stro als bouw- en isolatiemateriaal. 

Twintig jaar geleden hadden gebouwen van stro nog een experimenteel karakter. Inmiddels is het als bouwmateriaal uitgebreid getest en beoordeeld, zowel in het laboratorium als ook in de praktijk. In het bijzonder de eigenschappen met betrekking tot brand en vocht zijn veelvuldig onderzocht en als officiële parameters vastgelegd. Er bestaan technische richtlijnen en beproefde details. Bouwen met stro voldoet aan alle eisen die gesteld worden in het bouwbesluit.

In de laatste jaren werden er steeds meer grootschalige projecten gerealiseerd. In 2011 een universiteitsgebouw in Nottingham, UK (3100 m2), in 2013 een scholencomplex in Montreuil, FR (6200 m2) en 2015 een 5- laags kantoorgebouw in Verden, D (2000 m2).

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

Afmeting48 x 36 x 80-100 cm
Soortelijke gewicht ca. 90 – 120 kg/m3
Lambda (λ)0,052 W/mK (Fasba)
Brandwerendheid 30 – 90 minuten (afhankelijk van de leemdikte)
Euro Brandklasse E
Warmtecapaciteit (c) (J/kg K2000
Dampdiffusie weerstand (μ)2,0
Vochtopslagcapaciteit 12 – 15%
Geluidwering (NEN 5077) 40 – 50 dBa
Milieuklasse 1a (NIBE)

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

Afmeting48 x 36 x 80-100 cm
Soortelijke gewicht ca. 90 – 120 kg/m3
Lambda (λ)0,052 W/mK (Fasba)
Brandwerendheid 30 – 90 minuten (afhankelijk van de leemdikte)
Euro Brandklasse E
Warmtecapaciteit (c) (J/kg K2000
Dampdiffusie weerstand (μ)2,0
Vochtopslagcapaciteit 12 – 15%
Geluidwering (NEN 5077) 40 – 50 dBa
Milieuklasse 1a (NIBE)

VOORDELEN VAN STRO

Strobalen zijn een restproduct uit de akkerbouw. Het is daarom ruim voor handen en relatief goedkoop. Stro is een 100% biologisch materiaal.Een wand van stro is vrij van giftige stoffen. De energie die nodig is voor winning, bewerking en transport van stro is zeer gering. Afmetingen:  de breedte en hoogte zijn vaak 48 resp. 36 cm. De lengte kan variëren en ligt meestal tussen 60 en 110 cm. Het gewicht is afhankelijk van de lengte, mate van persing en vochtigheid en kan variëren van ca. 10-15 kg. Een goede strobaal heeft een relatieve vochtigheidsgraad van minder dan 20%, is stevig geperst en heeft relatief lange halmen (bijvoorbeeld bij tarwe en rogge) . De verwerking tot wanden is relatief eenvoudig en veilig. Bouwen met strobalen is hierdoor zeer geschikt voor zelfbouw. Afhankelijk van het ontwerp is het mogelijk snel te bouwen. Het ontwerp op de grootte van de strobalen aanpassen kan veel tijd en werk besparen. De wijze van afwerking en detaillering hebben een groot effect op de benodigde hoeveelheid arbeid en daarmee de kosten. De warmte-isolatie is uitstekend (Rc > 6 m2K/W). De akoestische eigenschappen zijn goed (Rw 55 dBA). De bepleisterde strobalen zijn uitstekend brandwerend (> B90). Tijdens de bouw moet er echter wel voorzichtig worden omgegaan met open vuur. Bij sloop komen geen schadelijke stoffen vrij en blijven er alleen makkelijk te verwerken of herbruikbare grondstoffen over.

orio strobouw aa

VOOR-oorDELEN VAN STRO

Dikke muren
Een strobaal wordt staand toegepast, wat betekend dat de dikte van de wand ”slechts” 36 cm dik is. De hele muur wordt hiermee net iets meer dan 40 cm, waarmee je een isolatiewaarde haalt die 2x de huidige norm is. Een qua isolatiewaarde vergelijkbare ’stenen’ muur is ca 15 cm dikker. 

Muizen
Stro is geen voedsel en door de afwerking van het stro is er geen toegang tot het stro. Bovendien is het stro zelf dermate compact dat de muis geen behoefte heeft om hier in te gaan. Tijdens de bouw zie je overigens wel muizen in het (losse) stro en muren die een spouw hebben zijn veel aantrekkelijker voor muizen.

Brand
Los stro is brandbaar, maar net als dat een telefoonboek niet brandbaar is, is een strobaal dermate compact dat de baal gaat smeulen en niet gaat branden. Bovendien is de strobaal afgesloten van de buitenlucht door een stuclaag, waardoor het vuur niet bij de strobaal kan komen.

Kastjes en zware dingen ophangen
Er bestaan speciale schroeven die je kan gebruiken, maar het is eenvoudiger om een houten ‘plug’ in het compacte stro te slaan. Daarnaast wordt er altijd een houten structuur gebruik, dus je kan altijd iets ophangen aan het hout. Los daarvan zijn de buitenmuren van stro en worden zware dingen vaak opgehangen aan een binnenmuur.

Goedkoop bouwen
Het materiaal stro is het goedkoopste isolatiemateriaal dat er is. Het bouwen met stro duurt echter langer dan bouwen met traditionele materialen. Onder aan de streep zijn de kosten vergelijkbaar… mits er gebouwd wordt door een aannemer. Mensen die kiezen voor stro, zijn echter vaak zelfbouwers. Doordat er veel arbeid zelf wordt uitgevoerd, kan er bespaard worden op de bouwkosten. Echter… niet zoveel als men hoopt. Ten aanzien van de hele bouw, is het stro slechts een klein onderdeel van het totaal.

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen uw droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

mob home samenontwerpen

Pin It on Pinterest