Liefde voor het leven!

Biophilic Design

Biofilie, ofwel Biophillia, betekent letterlijk in het Latijns vertaald “Liefde voor het Leven”. Bioloog Edward O. Wilson legt het in zijn studie uit 1984 (Biophillia) uit als de aangeboren menselijke verbinding met de natuur. Sinds het bestaan van de mensheid speelt de natuur een oneindig belangrijke rol. Van nature hebben we een enorme aantrekkingskracht tot de natuur. Een boswandeling spreekt al boekdelen: we reageren automatisch en instinctief op de natuurlijke omgeving. De verstedelijking en het feit dat men vooral binnenshuis blijft of werkt, zorgt ervoor dat die natuurlijke behoefte niet vervuld kan worden. Dit maakt mensen letterlijk ziek. Daarom ontwerpen we volgens het Biophilic Design principe en creëren we woningen die deze behoefte en verbinding met de natuur weer versterken. Zo ontstaan woningen waar men zich fijn, thuis en gezond in voelt.

Wij, net als Finnhouse, hanteren Biophilic Design als ontwerpstrategie. Het ontwerp van uw woning wordt op zoveel mogelijk punten afgestemd op de natuur, de omgeving en de natuurlijke processen, te beginnen met de zichtbare houtstructuur. Dit vormt de basis van een gezonde woning, die onder andere bij kan dragen aan het reduceren van stress, het verbeteren van creativiteit, comfort en welzijn.

orio logo witopat trans

NATUUR IN HET ONTWERP

In hoofdzaak bestaat Biophilic Design uit 3 bouwstenen. De eerste bouwsteen beschrijft onze voorkeur voor de fysieke aanwezigheid van natuur in het ontwerp. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de aanwezigheid van, of het zicht op planten, bomen of de natuur in het algemeen. Maar ook het bouwen met hout, dag- en zonlichtinval, of iets minder voor de hand liggends zoals natuurlijke ventilatiestromen vallen hier onder.

NATUURLIJKE PATRONEN

De tweede bouwsteen beschrijft onze voorkeur voor de aanwezigheid van natuurlijke verhoudingen en patronen in het ontwerp. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het toepassen van organische vormen, of iets heel specifieks zoals de nerf in het hout. Ook het toepassen van de gulden snede verhouding, en meer specifiek het ontwerpen in fractalen (motieven) vallen hieronder.

Woning als natuurlijke omgeving

De derde en laatste bouwsteen beschrijft onze voorkeur voor ruimtelijke indelingen die voor komen in de natuur. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een knusse plek in de woning waar we ons terug kunnen trekken, maar ook open plekken waar we uitzicht hebben over de omgeving. Beide soorten ruimten vragen logischerwijs om een ander soort vormgeving.

GEZOND WONEN

De toepassing van de drie bouwstenen draagt bij aan een prettige en gezonde woonomgeving. Wetenschappelijk gezien ontstaat er een steeds bredere basis aan onderzoek, die de relatie tussen Biophilic Design en gezondheid aantoont. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat Biophilic Design kan bijdragen aan bijvoorbeeld een verlaagde bloeddruk en hartslag, het reduceren van stress, verbeterde creativiteit, comfort, welzijn en ons geluk.

BIOFILIE: DE WETENSCHAPPELIJKE FEITEN

Op basis van een aantal wetenschappelijk en gebruikersstudies kan inmiddels worden aangetoond dat investeren in natuurlijke werk-, zorg-, of onderwijsomgeving grote opbrengsten met zich mee kan brengen. Kinderen die in klassen met natuurlijk daglicht en planten(wanden) verblijven leren beter, voelen zich beter en kunnen zich beter concentreren. En zijn minder vaak afwezig wegens ziekte. Al in 1984 werd in een onderzoek van  Robert Ulrich  aangetoond dat patiënten die voor een galblaas operatie werden opgenomen in een kamer met uitzicht op natuur minder pijn voelden, 22% minder medicatie nodig hadden, en 8.5 % sneller herstelden. Latere studies bevestigden dergelijke bevindingen in de gezondheidszorg. Recent  onderzoek  van Human Spaces onder bijna 8000 werknemers over de hele wereld toonde aan dat de productiviteit met 6% steeg, de creativiteit met 15% toenam en het gevoel van welzijn ook met 15%. Wie niet in biofiel design investeert is een dief van de eigen en de maatschappelijke portemonnee, aldus Heath. Immers, 90% van de kosten van een organisatie zijn personele kosten.

Bron: www.finnhouse.nl

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen uw droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

mob home samenontwerpen

Pin It on Pinterest