CATEGORIE  CPO PROJECT  – 24 SOCIALE HUURWONINGEN
– 5 KANTOORRUIMTES – 1 MULTIFUNCTIONELE RUIMTE

JAAR  2013 – 2015
OPPERVLAKTE  2420 m2 / 8500 m3
LOCATIE  LENT – NIJMEGEN

logotransgoudsm

STROWIJK IEWAN

LENT NIJMEGEN

In Lent vind je het grootste strogebouw van Nederland, maar de omvang van het gebouw is niet eens zo bijzonder in vergelijking met hoe de bouw tot stand is gekomen. Bewoners, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten zij aan zij aan dit complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout. Op 1 mei 2015 is Iewan, in de volksmond beter bekend als Strowijk, officieel in gebruik genomen.

Duurzaam & Sociaal wonen en bouwen! 

Het kan wel! 

orio cpo vk iewan a
orio cpo iewan e

van droom naar werkelijkheid

Het begon aan een keukentafel in Ubbergen met een gedeelde droom van duurzaam en gemeenschappelijk leven. Maar het bleef niet bij dromen alleen. Al snel bleek dat er veel meer mensen verlangden naar een andere manier van wonen en samenleven. Iewan, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’, was geboren. Iewan zocht -én vond- samenwerking met woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw. Ook de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland bleken meer dan bereid het initiatief te steunen. Met z’n allen zorgden zij ervoor dat de droom werkelijkheid kon worden.

Samen bouwen aan een uniek project

Op 17 maart 2014 werd op de bouwplaats het startsein gegeven. Iets meer dan een jaar later werd de bouw voltooid. De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Zij werden hierbij ondersteund door in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers die al doende ervaring opdeden met stro- en leembouw.

orio cpo iewan d

Zoveel mogelijk eetbare producten in de ecotuin !

gemeenschappelijk bouwen en leven

De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Bij Iewan wonen op het moment 44 volwassenen en 7 kinderen. Samen dragen zij zorg voor hun leefomgeving. Zij delen een aantal gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, en er is ook de mogelijkheid om werkruimtes te huren. Naast een groot pand met wooneenheden is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar verschillende activiteiten georganiseerd worden. De gemeenschappelijke tuin wordt aangelegd op basis van permacultuur, een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en waarbij zoveel mogelijk eetbare producten worden geproduceerd. Het project is zo ecologisch mogelijk gebouwd. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als stro en leem, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo zijn er zonnepanelen om energie op te wekken en een rietfilter voor de zuivering van afvalwater.

orio cpo iewanmichelmet

michel en aannemer

‘Samen bouwen aan de toekomst.

orio cpo iewan e
orio cpo iewan d
orio cpo iewan c
orio cpo iewan b

HET ONTWERP

Het ontwerp is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen ORIO architecten, de toekomstige bewoners en woningcorporatie Talis.
– Het gebouw telt 24 wooneenheden, allen met een eigen keuken en badkamer:
– 10 eenpersoonswoningen, waaronder twee gelijkvloerse ouderenwoningen
– 6 tweepersoonswoningen
– 3 woongroepen: 2 voor volwassenen, 1 voor jongeren en jong-volwassen
– 3 gezinswoningen
– 2 woningen voor eenoudergezinnen

Het project voorziet ook in een aantal werkruimtes. Bewoners hebben de mogelijkheid die te huren als kantoor, praktijkruimte of atelier.

GEMEENSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN

Het delen van ruimtes en voorzieningen is een belangrijk onderdeel van de visie van Iewan. Zo is er een washok, evenals een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, enkele logeerkamers, een badkamer met bad, een klushok met gereedschap, en een voko (voedselcooperatie) voor de gezamenlijke inkoop van biologische voedingsproducten.

Fotografie Iewan o.a. door Wen Versteeg

DE GEMEENSCHAP VERTELT

orio cpo iewan testi

Voor het ontwerp van Iewan, het grootste strobalencomplex van Nederland, hebben we samengewerkt met Michel, de grootste stro-architect van Nederland. Gezien de ervaring met stro van ORIO architecten was de keuze snel gemaakt. Een van de leukste momenten van het hele ontwerpproces: de speeddates van de architect met alle 40 toekomstige bewoners, die elk hun eigen plattegrond hebben bedacht!

Mare-Nynke

MEER CPO PROJECTEN

orio logo trans menu goud

AARDEHUIZEN

Olst

orio logo trans menu goud

ECOWIJK MANDORA

Houten

orio logo trans menu goud

PENTAKEL

Zeewolde

MEER PROJECTEN

EXCLUSIEVE ECO HUIZEN

orio logo trans menu goud

eco utiliteit

orio logo trans menu goud

catalogus

orio logo trans menu goud

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen jouw droom waarmaken!

Ben je bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heb je een kavel of zicht op een kavel? En heb je behoefte aan een professional die je kan helpen om jullie plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

mob home samenontwerpen

Pin It on Pinterest