CATEGORIE  CPO – 23 AARDEHUIZEN, GESCHAKELD – 1 BUURTHUIS
JAAR  2009 – 2015
OPPERVLAKTE  75 – 175 m2 / 260 – 650 m3
LOCATIE  OLST

AARDEHUIZEN

OLST

De aardehuizen in Olst zijn geinspireerd op het Amerikaanse Earthship. De eerste earthships dateren uit de jaren ‘70 en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zo veel mogelijk – zijn bepalend in de bouw. Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn.

Voor het Nederlandse klimaat was het nodig om het concept van een earthship te veranderen naar de Nederlandse situatie. Niet alleen is ons klimaat anders, ook is onze regelgeving veel strenger dan in Amerika en is onze grondprijs veel hoger. Hierdoor is een nieuw type woning ontstaan die we Aardehuis genoemd hebben.

Ontworpen om zelfvoorzienend te zijn!

Zelf bouwen

Los van bedenken van een nieuw concept, was het tevens onze opdracht om voor verschillende prijscategorien een woning te ontwerpen, waarbij de onderlinge stijl niet te veel mocht varieren. Denk hierbij aan budgetten van 150.000 euro tot 400.000 euro voor de gehele woning, inclusief btw, installaties, grond en gezamenlijke voorzieningen. Daarnaast moest het voor niet-professionels mogelijk zijn om de woning zelf te kunnen bouwen. Dit hebben we opgelost door een stramienmaat te gebruiken die uitgaat van de standaard houtmaten die in de handel te krijgen zijn.

Kenmerken aardehuizen

Kenmerkend voor de Aardehuizen is de zongerichtheid en de orientatie van de woningen. De woningen hebben een glazen gevel aan de zuidkant. De beschutting van de noordmuur van autobanden, een talud van aarde en een groen dak zijn belangrijk voor de thermische massa. Een Aardehuis is uitstekend geïsoleerd en de energieprestatie coëfficiënt is nul of bijna nul. Bij verwarmen gebeurt met een leemkachel of een houtkachel of warmtepomp. Grondwater wordt gezuiverd voordat het gebruikt wordt als drinkwater en er is een eigen rioolzuivering in de vorm van een helofytenfilter.

.

Geïnspireerd op het Earthship principe!

een collectief van particulieren

Als een collectief van particuliere opdrachtgevers heeft de vereniging Aardehuis Nederland in totaal 23 woningen en een gemeenschapshuis gebouwd. Twaalf woningen hebben een noordmuur van autobanden – gevuld met aangestampte aarde – die het dak mede ondersteunt. In de overige elf woningen hebben we dit vervangen door strobalen – het dak leunt daar op een houtskelet. Het dak heeft een hellingshoek van 9 graden om de zon optimaal op te vangen: in de winter achterin het huis, in de zomer geen of weinig zon in het huis.

Tuinen

‘kleurrijke tuinen in groei.

in verbondenheid met elkaar

Als vereniging Aardehuis Oost-Nederland willen wij bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld om ons heen. Dat doen wij door een ecologische wijk te realiseren van zelfvoorzienende aardehuizen (gebaseerd op zg. Earthships), en strohuizen waarbij alle aspecten van duurzaamheid in onderlinge samenhang met elkaar in balans zijn.De eigenschappen op een rijtje: extreem laag energieverbruik; lokale watervoorziening en zuivering geen aansluiting op riool nodig; uitmuntende energieprestatie; landschappelijk goed inpasbaar. Het project maakt zoveel mogelijk (her)gebruik van lokaal aanwezige restmaterialen, grondstoffen en natuurlijke processen; Projectonderdelen/ bewoners zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en -zuivering; Met onze inzet streven we naar het reduceren van de mondiale voetafdruk. In het project realiseren wij een vorm van ‘Centraal Wonen’ waarbij onderlinge solidariteit een leidend beginsel is – onder meer door ecologisch bouwen en wonen toegankelijk te maken voor elke beurs; waarbij collectieve voorzieningen worden gedeeld; waarbij onderling respect en communicatie de individuele vrijheid op een natuurlijke wijze begrenzen.

cpo

De bouw hebben we vormgegeven als een collectief particulier opdrachtgeverschap, CPO. Niet alleen hebben wij als Vereniging Aardehuis Oost-Nederland de grond gezamenlijk gekocht, ook de architect en de bouwbegeleiding hebben wij geselecteerd. Onze leveranciers kozen wij zelf uit en ook over de terreininrichting namen we zelf de besluiten. In ons geval was er dus geen aparte projectontwikkelaar.

Sociocratie

Voor de besluitvorming maken we gebruik van sociocratie, een besluitvormingsmethode waarbij gelijkwaardigheid en effectiviteit zijn gewaarborgd. We namen onze besluiten op basis van consent. Dit betekent dat elk individueel volwassen lid het besluit draagt. De sociocratische organisatie bestond uit een algemene kring en verschillende werkkringen, elk met een eigen taakgebied, daaronder. De leidinggevenden van de werkkringen worden door open verkiezingen gekozen.

DE GEMEENSCHAP VERTELT

Wat bij jou anders is… of liever gezegd kenmerkend

– strobouwspecialist
– enthousiasme en inzet ‘bovengemiddeld’
– open en positief ten aanzien van samenwerking
– in de basis pragmatisch, maar met spirituele interesse’

Paul Hendriksen

MEER CPO PROJECTEN

ECOWIJK MANDORA

Houten

IEWAN

Lent

PENTAKEL

Zeewolde

MEER PROJECTEN

EXCLUSIEVE ECO HUIZEN

eco utiliteit

catalogus

Natuurlijk voor u!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen jouw droom waarmaken!

Ben je bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heb je een kavel of zicht op een kavel? En heb je behoefte aan een professional die je kan helpen om jullie plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Pin It on Pinterest