Stro als isolatie aan de binnenzijde van buitenmuur: op papier werkt dit niet, maar in de praktijk…

BLOG VAN MICHEL POST

BAD NIEUWESCHANS – 15 jaar geleden kreeg ORIO architecten de opdracht om van een vrijstaande stadsboerderij in Bad Nieuweschans, een woning te maken voor 2 huishoudens, waarbij een gezamenlijk ‘midden-plein’ dienst zou doen als wellness ruimte. Het bijzondere aan deze opdracht was de wens om aan de binnenzijde van de buitenmuren te isoleren met stro.

DSCN1384

Stro is een organisch materiaal en alhoewel het fantastisch isoleert en een hele fijne energie geeft, is het vochtgevoelig. Een toepassing van stro aan de binnenzijde van een buitenmuur lijkt hierdoor niet mogelijk, omdat het stro het vocht niet kwijt kan aan de buitenzijde van de muur.

WhatsApp Image 2021 08 15 at 19.47.22

Het tegendeel blijkt waar te zijn. Het blijkt dat de vochtregulatie niet door het stro wordt opgevangen, maar door de leemstuc die aan de binnenzijde van de stromuur wordt aangebracht.

WhatsApp Image 2021 08 16 at 09.06.42 1

Uiteraard mag het stro niet direct in aanraking komen met de (koude) vloer en de bestaande buitengevel, maar zolang je hier rekening mee houdt, kan stro prima gebruikt worden als isolatiemateriaal in een bestaande situatie.

DJI 0955

ORIO architecten… Natuurlijk voor U!

Misschien ben je ook geïntresseerd in …

Ontdek de Bijzondere Organisch Gevormde Gebouwen van ORIO architecten: Meld je aan voor onze Exclusieve Excursie naar Almere Oosterwold!

Ontdek de Bijzondere Organisch Gevormde Gebouwen van ORIO architecten: Meld je aan voor onze Exclusieve Excursie naar Almere Oosterwold!

Ontdek de Bijzondere Gebouwen van ORIO Architecten: Meld je aan voor onze Exclusieve Excursie!

Bij ORIO architecten nodigen we je uit voor een exclusieve excursie op zaterdagochtend 29 juni 2024 naar drie unieke, duurzaam ontworpen woningen: De Groene Draak, De Aardetempel, en ’t Hart. Deze gebouwen, gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem, combineren organische vormen met een sterke geometrische basis.

Natuurlijk voor u!

Samen jouw droom waarmaken!

Ben je bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heb je een kavel of zicht op een kavel? En heb je behoefte aan een professional die je kan helpen om jullie plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Samen UW droom waarmaken!

Bent u bezig met verbouw of nieuwbouw plannen. Heeft u een kavel of zicht op een kavel? En hebt u behoefte aan een professional die u kan helpen om uw plannen verder vorm te geven?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend kennismakings gesprek!

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!